Este vorba de medicamentele care conțin pseudoefedrină, pentru a minimiza riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS).
Potrivit unei postări pe Facebook, pseudoefedrina este un stimulent care este adesea folosit ca decongestionant la persoanele care suferă de răceală sau alergii.
„Encefalopatia reversibilă posterioară (PRES) și sindromul de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS) sunt afecțiuni rare, care pot implica scăderea aportului de sânge către creier. Acest lucru poate cauza complicații grave, ce pun viața în pericol. Cu diagnostic și tratament prompt, simptomele PRES și RCVS se rezolvă de obicei. Medicamentele care conțin pseudoefedrină nu trebuie utilizate la pacienții cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată (care nu sunt tratate sau sunt rezistente la tratament) sau cu boală sau insuficiență renală acută (cu debut brusc) sau cronică (pe termen lung) severă”, se menționează în postare.
Conform recomandărilor EMA, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să sfătuiască pacienții să înceteze imediat utilizarea acestor medicamente și să caute tratament, dacă dezvoltă simptome de PRES sau RCVS, cum ar fi cefalee severă cu debut brusc, senzație de rău, vărsături, confuzie, convulsii și tulburări de vedere.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe