Newsflash
ACTUALITATE Știri

EMA a publicat un plan de lucru pentru inteligența artificială (IA) până în 2028

de Magdalena Tănăsescu - ian. 11 2024
EMA a publicat un plan de lucru pentru inteligența artificială (IA) până în 2028

Un plan de lucru privind inteligența artificială (IA) pentru a ghida utilizarea IA în reglementarea în domeniul medicamentului a fost publicat de EMA și Șefii Agențiilor Medicamentului (HMA).

Potrivit unui comunicat, acest plan stabilește o strategie coordonată de colaborare pentru a maximiza beneficiile IA pentru părțile interesate, gestionând în același timp riscurile. 

 

„Planul de lucru va ajuta rețeaua europeană de reglementare în domeniul medicamentului (EMRN) să îmbrățișeze oportunitățile IA pentru productivitatea personală, automatizarea proceselor și sistemelor, sporind informațiile despre date și susținând un proces decizional mai solid în beneficiul sănătății publice și animale. Planul de lucru IA, pregătit în cadrul grupului comun HMA-EMA Big Data Steering Group (BDSG), se asigură că EMRN rămâne în fruntea beneficiilor IA în reglementarea medicamentelor”, se menționează în comunicat.

 

La reuniunea din decembrie 2023, Consiliul de administrație al EMA a adoptat planul de lucru pentru inteligența artificială (IA) până în 2028. 

 

„Domeniul IA se dezvoltă rapid. Companiile farmaceutice folosesc din ce în ce mai mult instrumente bazate pe inteligență artificială în cercetarea, dezvoltarea și monitorizarea medicamentelor. Autoritățile naționale competente răspund noilor oportunități și provocări, începând să utilizeze și să dezvolte instrumente IA. Planul de lucru se concentrează pe patru dimensiuni cheie: 1. Ghiduri, politici și sprijin pentru produse; 2. Instrumente și tehnologie IA; 3. Colaborare și formare; 4. Experimentare”, se mai spune în comunicat. 

 

Deoarece tehnologia IA evoluează rapid, inclusiv aspectele etice și de politică legate de aceasta, BDSG va actualiza în mod regulat planul de lucru. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe