Newsflash
ACTUALITATE Știri

EMA investighează medicamentele Ozempic și Saxenda, după ce au fost raportate cazuri de intenții sinucigașe

de Magdalena Tănăsescu - iul. 13 2023
EMA investighează medicamentele Ozempic și Saxenda, după ce au fost raportate cazuri de intenții sinucigașe

Medicamentul pentru diabet Ozempic și tratamentul pentru pierderea în greutate Saxenda de la Novo Nordisk sunt investigate de EMA, după ce în Islanda au fost semnalate cazuri de intenții sinucigașe.

Investigația demarată de Agenția Europeană pentru Medicamente a pornit după ce autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Islanda a semnalat trei cazuri de pacienți care s-au gândit la sinucidere sau la automutilare, transmite Reuters citat de site-ul stiri.tvr.ro. 

Astfel, s-au înregistrat două cazuri de gânduri sinucigașe la cei care au folosit Ozempic, unde ingredientul activ este semaglutida. Un alt pacient care a luat Saxenda, care conține un ingredient activ diferit, a semnalat gânduri de automutilare. 

Novo Nordisk a declarat că siguranța pacienților a fost prioritatea principală și că a tratat foarte serios toate rapoartele privind efectele adverse.

Datele de siguranță nu au arătat nicio "asociere cauzală" între gândurile sinucigașe sau de automutilare și medicamente, a adăugat producătorul într-o declarație.

Potrivit U.S. Food and Drug Administration Adverse Event Reporting System (FAERS) Public Dashboard, începând din 2018 au existat cel puțin 60 de raportări de gânduri sinucigașe de la pacienții care iau semaglutidă sau de la furnizorii lor de servicii medicale.

În plus, FAERS a primit cel puțin 70 de astfel de raportări de la utilizatorii de liraglutidă sau de la furnizorii lor de asistență medicală începând din 2010.

Acțiunile producătorului danez de medicamente au scăzut cu 1% după declanșarea investigației de către Agenția Europeană pentru Medicamente. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe