Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Risc mai mic de trombi la nivelul valvelor artificiale

de Florentina Ionescu - iun. 9 2023
Risc mai mic de trombi la nivelul valvelor artificiale

O echipă de cercetători condusă de Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania, a dezvoltat recent o abordare promiţătoare pentru a reduce semnificativ coagularea sângelui la nivelul valvelor cardiace artificiale.

Aproximativ 25.000 de astfel de valve sunt implantate în fiecare an pacienţilor din Germania cu probleme ale inimii. Acestea sunt realizate, printre altele, din dioxid de titan. Pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor sanguine pe suprafaţa lor, cercetătorii au dezvoltat o abordare nouă. 

Rezultatele echipei conduse de profesorul Klaus D. Jandt au fost publicate recent în jurnalul Advanced Healthcare Materials.

Activitatea trombocitelor se modifică

Un studiu anterior demonstrase că fibrinogenul adsorbit pe suprafaţa rutilului – un mineral compus din dioxid de titan – are conformaţii diferite în funcţie de orientarea cristalografică a TiO2. Patru astfel de materiale de dioxid de titan cu orientări diferite, acoperite cu fibrinogen, au fost apoi expuse la trombocite. Cercetătorii au observat că pe una dintre aceste suprafeţe, cu o anumită orientare, aderarea și activarea trombocitelor a fost  supresată.

 Profesorul Klaus D. Jandt vede un potenţial uriaș în folosirea acestei descoperiri pentru confecţionarea valvelor cardiace artificiale. Aceasta ar reduce riscul de formare a cheagurilor și al complicaţiilor asociate.
 


Notă autor:

Sursă articol: https://medicalxpress.com/news/2023-05-specially-coated-titanium-clots-prostheses.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe