Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI Știri

Forum Farmacist.ro: Noi medicamente de uz uman autorizate, vaccinarea anti-HPV și multe mituri demontate

de Florentina Ionescu - feb. 23 2024
Forum Farmacist.ro: Noi medicamente de uz uman autorizate, vaccinarea anti-HPV și multe mituri demontate

A doua zi a manifestării științifice Forum Farmacist.ro, organizată de MedicHub Media, a însumat numeroase teme extrem de interesante.

Dintre temele abordate ieri la Forum Farmacist.ro amintim: managementul durerii, prevenția infecției cu HPV, noi medicamente de uz uman aprobate de EMA și de FDA, dozele mari de morfină la copilul cu cancer. 

În deschiderea sesiunilor științifice din ziua a doua a Forumului Farmacist.ro, joi, 22 februarie, prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa a ținut să felicite compania MedicHub la împlinirea frumoasei vârste de 20 de ani de la înființare, urându-le reprezentanților săi „să ne invite și la [aniversarea de] 50 de ani, să fim împreună”. 

Pilon al medicinei moderne 

Joi, la Forum Farmacist.ro, prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa a susținut o prezentare pe tema miturilor din aria terapeutică a paracetamolului, amintind totodată că acesta este „un pilon al medicinei moderne”. Ce e mit și ce e realitate, i-a întrebat acesta pe colegii săi prezenți în sală. Profesorul Lupuliasa a demontat apoi câteva mituri în care pacienții cred, oferind argumente științifice în acest sens, dintre care amintim doar două. 

Un mit, invocat destul de frecvent, „dar cu o anumită doză de dreptate, dar nu în totalitate”, este că „paracetamolul este hepatotoxic”. 

„Paracetamolul este, într-adevăr, un medicament care are o anumită toxicitate hepatică, dar este un medicament sigur atunci când este utilizat în conformitate cu indicațiile. El poate provoca leziuni hepatice la pacienții aflați în condiții de stres oxidativ sau atunci când este utilizat în exces. Pentru că, din păcate, de foarte multe ori pacienții au inițiativă să își mai administreze încă o «boabă», că îi fac bine, fără să se gândească”, a punctat profesorul Lupuliasa. 

Prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa 

 

Pe lista de mituri frecvente se află și cel potrivit căruia „paracetamolul duce la creșterea glicemiei și astfel nu poate fi administrat la pacienții cu diabet”. „Este iarăși un mit care nu se adeverește. Paracetamolul nu este contraindicat la pacienții cu diabet, ci, în funcției de felul în care este măsurată glicemia, poate, într-adevăr, el poate într-adevăr să dea reacții fals-pozitive din acest punct de vedere”, afirmă specialistul. 

False contraindicații pentru vaccinarea împotriva HPV 

Despre „o nouă eră în vaccinarea anti-HPV” a vorbit doctor Petruța Tarciuc, care și-a început prezentarea cu o întrebare deloc simplă: Ce preferăm, prevenție sau tratament? 

„Anual, 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar mai mult de jumătate dintre ele mor”, a punctat dr. Petruța Tarciuc, citând din statisticile din GLOBOCAN 2022 referitoare la țara noastră. Tot potrivit GLOBOCAN, zilnic, în România, nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin: „din păcate 5 dintre ele pierd această luptă”. 

„Avem contraindicații pentru vaccinarea anti-HPV? Da. Vaccinul nu se administrează în timpul sarcinii și nici în cazul alergiei la drojdia de bere”, a adăugat dr. Petruța Tarciuc. Aceasta a dedicat o parte din prezentarea sa falselor contraindicații pentru vaccinarea anti-HPV: 

„Dacă ne cunoaștem cu teren atopic sau cu alergii la peniciline sau la alte medicamente, asta nu reprezintă o contraindicație – ne putem vaccina împotriva HPV. Dacă avem un test Babeș-Papanicolau cu leziuni nedorite sau avem o infecție cu virusul HPV prezentă sau în antecedente, ne putem vaccina. Alăptarea nu reprezintă o contraindicație. Dacă e vorba de afecțiuni acute, ușoare sau moderate, iarăși – ne putem prezenta la vaccinare.” 

Dr. Petruța Tarciuc.

Tratamentul cu antibiotice în curs, expunerea recentă la o boală infecțioasă nu reprezintă nici ele contraindicații pentru vaccinarea anti-HPV. Medicul a atras atenția că testarea HPV sau Papanicolau a femeilor înainte de vaccinarea anti-HPV nu este necesară. Chiar și așa, este important ca femeile să continue screeningul pentru cancerul de col uterin, chiar și după ce au finalizat schema de vaccinare anti-HPV. 

Noi medicamente de uz uman aprobate de FDA și EMA în ultimii doi ani

Conf. univ. dr. farm. Cristina Elena Zbârcea a prezentat câteva actualități farmacoterapeutice privind medicamentele de uz uman autorizate între anii 2022 și 2023 de FDA din Statele Unite ale Americii și de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). 

Pentru prezentarea sa din 22 februarie, conf. univ. dr. farm. Cristina Elena Zbârcea a prezentat câteva aspecte generale legate de medicamentele autorizate atât de EMA, cât și de FDA în 2022-2023; noi medicamente cu acțiune antibiotică și antimicotice – „din păcate, nu foarte multe, dar ne bucurăm că sunt autorizate”; noi vaccinuri autorizate în perioada 2022-2023 – „nu am putut să le cuprind pe toate în prezentarea de astăzi”; noi reprezentanți de clase terapeutice; noi medicamente hibride; cât și aspecte legate de siguranța medicamentelor și activitatea de farmacovigilență a EMA în perioada 2022-2024. 

„Ca o statistică legată de câte medicamente noi au fost înregistrate, pentru Agenția Europeană a Medicamentului observăm o medie de 40 de substanțe active pe cei doi ani, 2022-2023. La FDA e puțin mai dezechilibrată situația, observăm ceva mai multe medicamente pe 2023”, a subliniat conf. univ. dr. farm. Cristina Elena Zbârcea. 

 Conf. univ. dr. farm. Cristina Elena Zbârcea 

Câteva exemple de noi medicamente, potrivit prezentării sale: 

  • Primul antibiotic prezentat este Xacduro – o combinație de sulbactam / durlobactam; indicație terapeutică: peste 18 ani, indicat în tratamentul pneumoniei bacteriene dobândite în spital ori în tratamentul pneumoniei bacteriane asociate ventilației, cauzate de tulpini sensibile la complexul Acinetobacter baumannii-calcoaceticus – „cei care lucrează în spitale știu că este un germene foarte greu de gestionat”; 
  • Exblifep – este al doilea antibiotic prezentat, el a primit opinie pozitivă de la EMA în luna ianuarie. Este o combinație de cefepimă / enmetazobactam; indicație: infecțiile complicate de tract urinar, inclusiv pielonefrita acută; pentru Europa, documentația a inclus și o altă indicație, și anume: pneumonia dobândită în spital, inclusiv pneumonia asociată ventilației mecanice. 
  • Dintre antimicotice autorizate de ambele autorități, se menționează Rezzayo (denumirea comercială) – rezafungin (substanța activă); acesta este un nou reprezentant al grupei de Echinocandine. Ca indicație terapeutică: este utilizat în tratamentul candidozei invazive la adulți. 

Morfina în doze mari la copilul cu cancer 

Conf. dr. Monica Dragomir, de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu”, specialist în Oncologie pediatrică, a vorbit pe larg în prezentarea sa despre utilizarea dozelor mari de morfină la copilul cu cancer avansat. În plus, aceasta a demontat o serie de mituri despre morfină, amintind și de recomandările ghidurilor internaționale de terapie a durerii la copil. Un astfel de ghid – cel mai recent, de-altfel – este cel publicat în decembrie 2020: „Guidelines on the management of chronic pain in children” al Organizației Mondiale a Sănătății.  

Dr. Monica Dragomir

„Opioidele puternice rămân baza tratamentului antialgic și la copil în bolile oncologice, recomandările actuale fiind ca în durerea moderată să recomandăm opioid în doză mică, în durerea severă, opioid în doză mare, și revin, spunând că nu există maxim de doză pentru opioid. Se recomandă și se face întotdeauna titrajul corect pentru a stabili doza necesară pentru pacient”, a subliniat dr. Monica Dragomir. 

Aceasta a adus în atenția farmaciștilor prezenți la manifestarea științifică doar câteva din miturile legate de morfină „mituri în care cred și unii colegi de-ai noștri, și ei ezită să prescrie morfina, chiar dacă este prescripție la recomandarea supraspecialistului oncolog și [mituri] care împiedică câteodată tratamentul corect sau continuitatea tratamentului”. 

Mit 1: „Dacă am nevoie de morfină, înseamnă că sfârșitul este aproape” (acesta este un mit care aparține pacientului) – Adevărul este, potrivit medicului Monica Dragomir, că morfina se introduce în tratament în funcție de severitatea durerii și nu în funcție de stadiul bolii oncologice. Dacă se administrează corect, morfina poate fi utilizată timp îndelungat și poate fi compatibilă cu un stil de viață normal. 

Mit 2: „Morfina determină depresie respiratorie” – Adevărul este că riscul de apariție a depresiei respiratorii este mic, iar o evaluare continuă și o titrare corectă a opioidelor reduce riscul de depresie respiratorie. 

Prezentarea medicului a continuat și cu alte mituri, precum și cu un calcul al dozei de morfină la copil, raportat la numărul de kilograme al micuțului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe