Newsflash
ACTUALITATE Știri

EMA a avizat prima monoterapie orală pentru adulţii cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă

de Magdalena Tănăsescu - apr. 9 2024
EMA a avizat prima monoterapie orală pentru adulţii cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă

Acordarea autorizaţiei europene de introducere pe piaţă pentru Fabhalta, prima monoterapie orală pentru adulţii cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă (HPN), a fost aprobată de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

 

Este vorba de adulții care suferă de anemie hemolitică, o boală genetică rară a sângelui care distruge globulele roşii.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) a avizat medicamentul, iar EMA a recomandat Comisiei Europene să acorde o licenţă pentru iptacopan (denumirea comercială Fabhalta). Substanţa activă funcţionează ca un inhibitor al complementului şi reprezintă un tip de imunoterapie utilizat pentru tratarea afecţiunilor inflamatorii cauzate de deficienţe ale sistemului complementului, o parte a sistemului imunitar.

„Iptacopan vizează factorul B pentru a inhiba selectiv calea alternativă a complementului şi pentru a preveni distrugerea globulelor roşii în interiorul vaselor de sânge (hemoliză intravasculară) şi în ficat şi splină (hemoliză extravasculară)”, explică EMA, preluată de Agerpres

Cele mai frecvente efecte secundare la pacienţii trataţi cu Fabhalta au fost infecţii ale căilor respiratorii superioare, cefalee şi diaree.

HPN este o tulburare genetică rară care provoacă descompunerea prematură a celulelor roşii din sânge (anemie hemolitică) şi poate pune viaţa în pericol.

Tratamentul standard pentru HPN constă în anticorpi monoclonali anti-C5 (eculizumab sau ravulizumab), administraţi prin perfuzie subcutanată sau intravenoasă. O minoritate de pacienţi trataţi cu inhibitori ai complementului suferă de anemie hemolitică reziduală şi necesită transfuzii de sânge.

În cazul în care Comisia acceptă avizul EMA, aceasta va emite o autorizaţie de introducere pe piaţă care va fi în vigoare în întreaga Uniune Europeană. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe