Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ce sume din bugetul anual al UE se vor duce la Sănătate

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 17 noiembrie 2021, ora 10:43

Comisia Europeană salută acordul informal privind bugetul anual al Uniunii Europene pentru anul 2022. O parte din banii europeni vor merge către programul „UE pentru sănătate”.

Luni seara, 15 noiembrie, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au ajuns la un acord politic informal privind bugetul UE pentru 2022, al doilea în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

euro

Acordul are ca obiect angajamente în valoare de 169,5 miliarde de euro și plăți în valoare de 170,6 miliarde de euro. Odată adoptat, bugetul ar permite UE să mobilizeze fonduri semnificative pentru un răspuns continuu al UE la pandemia de COVID-19 și la consecințele acesteia, pentru a lansa o redresare durabilă, precum și pentru a proteja și a crea locuri de muncă.

Acesta ar atrage investiții suplimentare într-o Europă mai verde, mai digitală și mai rezilientă, protejând în același timp persoanele cele mai vulnerabile din vecinătatea sa și din întreaga lume.

Referitor la acordul politic de luni, comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul și administrația, a declarat:

„Acest acord confirmă faptul că toate instituțiile sunt pregătite să ajungă la un compromis în interesul unui buget, care va sprijini o redresare durabilă și tranziția necesară a UE, în beneficiul tuturor. ”

Bugetul convenit luni va direcționa fondurile către domeniile în care acestea pot avea cel mai mare impact, în funcție de nevoile cele mai importante în materie de redresare ale statelor membre ale UE și ale partenerilor UE din întreaga lume, arată sursa citată.

Printre alte domenii, s-a convenit să se aloce:

  • 12,2 miliarde de euro programului Orizont Europa, pentru a sprijini cercetarea UE în domenii precum sănătatea, sectorul digital, industria, domeniul spațial, clima, energia și mobilitatea;
  • 839,7 milioane de euro programului „UE pentru sănătate” în vederea sprijinirii uniunii europene a sănătății și pentru a oferi un răspuns cuprinzător la nevoile în materie de sănătate ale cetățenilor europeni;

Defalcarea completă pe rubrici este prezentată în tabelul de mai jos. 

bugetul pentru 2022 ue

Împreună cu bugetul pentru 2022, instituțiile UE au convenit să aprobe amendamentele propuse la bugetul 2021, astfel cum au fost prezentate de Comisie la începutul acestui an în proiectele de buget rectificativ 5 și 6.

După finalizarea procesului de aprobare, Comisia Europeană va fi în măsură să contribuie la accelerarea vaccinărilor la nivel mondial prin furnizarea unui număr suplimentar de 200 de milioane de doze pentru țările cu venituri reduse.

În paralel cu bugetul anual pentru 2022, țările UE se vor baza în continuare pe sprijinul oferit de instrumentul de redresare NextGenerationEU și de Mecanismul de redresare și reziliență.

Comisia Europeană a adoptat în prezent evaluări pozitive ale planurilor de redresare și reziliență prezentate de 22 de state membre. Ulterior, Consiliul a aprobat fiecare dintre aceste evaluări. Până în prezent, Comisia a plătit 52,3 miliarde de euro sub formă de plăți de prefinanțare către șaptesprezece state membre.

Ce va urma?

Bugetul anual pentru 2022 va fi acum adoptat în mod oficial de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European. Votul în plen, care va marca sfârșitul procesului, este programat pentru 24 noiembrie 2021.

Etichete: uniunea europeana Comisia Europeana buget ue bani europeni investitii in sanatate sanatate UE pentru sanatate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.