Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Cele mai bizare mituri și remedii care au legătură cu sănătatea

de Florentina Ionescu - apr. 1 2024
Cele mai bizare mituri și remedii care au legătură cu sănătatea

Pentru că astăzi marcăm Ziua Păcălelilor, ne-am gândit să vă prezentăm o selecție ce conține câteva mituri și remedii ce au legătură cu sănătatea și vindecarea.

Mai jos veți regăsi câteva dintre cele mai neobișnuite și amuzante povești din istoria medicinei, născute cu mult timp înainte de a înțelege deplin cum funcționează sănătatea noastră. 

Dieta cu viermi plați 

La începutul secolului 20, unii oameni credeau că dacă vor înghiți viermi plați, acest lucru îi va ajuta să slăbească, scrie www.drugmartpharmacy.com. Teoria era că viermii plați vor consuma alimentele din stomacul persoanei care i-a înghițit, reducând astfel aportul de calorii și încurajând scăderea în greutate. 

Lipitorile folosite în scop terapeutic 

Sângerare terapeutică era cândva o practică prin care se produceau mici sângerări persoanei, pentru a o vindeca sau pentru a preveni îmbolnăvirea. Această metodă „terapeutică” are o istorie îndelungată, datând din vremuri străvechi, arată sursa menționată. O metodă de sângerare terapeutică implica folosirea lipitorilor aplicate pe piele, care astfel ar fi supt „sângele rău” din persoana bolnavă. 

Țigări ca tratament pentru astm 

La începutul anilor 1900, unele persoane credeau că dacă vor fuma țigări, acest lucru le va vindeca de astm. Industria tutunului a promovat țigaretele ca fiind o modalitate de a deschide căile respiratorii și de a calma simptomele astmului. În zilele noastre, se știe că fumatul agravează simptomele persoanelor cu astm. 

Urină pentru tratamentul acneei 

În trecut, unii oameni credeau că aplicarea urinei pe față va ajuta la tratarea acneei. Această idee s-a născut pornind de la prezența amoniacului în urină, despre care se credea că are proprietăți antibacteriene. 

Tomatele pe post de otravă 

În secolul 18, se credea că tomatele (roșiile) sunt otrăvitoare. Această idee greșită s-a născut din faptul că planta care produce tomate aparține aceleiași familii din care fac parte plantele Solanacee (Nightshade). 

Pudră de mumie 

În secolele 16 și 17, europenii credeau că dacă vor consuma pudră de mumie, făcută din măcinarea rămășițelor mumiilor aduse din Egipt, acest lucru va vindeca o paletă largă de boli. Se credea că această practică poate exploata așa-zisele proprietăți magice ale mumiilor. 

Nu uitați să râdeți! 

Nu puteam să nu includem în acest articol și câteva beneficii ale râsului, pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Păcălelilor: 1 aprilie. 

Datorită râsului, puteți găsi un aliat pe măsură pentru a combate stresul. Există tot mai multe date științifice care arată efectele pozitive ale râsului, după cum scriu cei de la Mayo Clinic. Iată câteva beneficii pe termen scurt ale râsului: 

Stimulează funcționarea multor organe – râsul sporește aportul de aer bogat în oxigen, stimulează inima, plămânii și mușchii și crește nivelul de endorfine secretate de creier. 

Activează și calmează răspunsul la stres: o repriză bună de râs poate crește și apoi poate să scadă ritmul cardiac și tensiunea arterială. Rezultatul este că veți avea senzația minunată de relaxare, deci veți alunga stresul. 

Calmează tensiunea – O bună repriză de râs poate stimula circulația sângelui și poate contribui la relaxarea mușchilor, iar ambii factori ajută la reducerea unora dintre simptomele fizice ale stresului. 


Notă autor:

Imagine generată cu AI la 1 aprilie: https://designer.microsoft.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe