Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Inițiativă europeană pentru prevenirea penuriilor de medicamente esențiale

de Florentina Ionescu - ian. 17 2024
Inițiativă europeană pentru prevenirea penuriilor de medicamente esențiale

Comisia Europeană deschide participarea la Alianța pentru medicamente esențiale.

Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) a Comisiei Europene a lansat ieri, 16 ianuarie, o cerere deschisă de exprimare a interesului pentru aderarea la Alianța pentru medicamente esențiale. Înființarea Alianței este una dintre acțiunile-cheie anunțate de Comisie în octombrie 2023 pentru prevenirea și soluționarea penuriilor de medicamente esențiale, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Posibile soluții politice la problema penuriilor

Alianța va reuni toate părțile interesate relevante și va desfășura activități pentru a consolida cooperarea dintre Comisia Europeană, guvernele naționale, industrie și societatea civilă. Ea va identifica provocările, prioritățile de acțiune și posibilele soluții politice la problema penuriilor de medicamente esențiale din UE. Alianța este un mecanism consultativ care va funcționa, de asemenea, ca o rețea pentru a accelera ducerea la îndeplinire a acțiunilor UE în acest domeniu. 

„Lansarea de astăzi a lucrărilor privind o Alianță pentru medicamente esențiale reprezintă încă un capitol dedicat uniunii noastre europene a sănătății. Ea marchează începutul unui efort concertat de susținere și de modernizare a producției de medicamente esențiale în UE, precum și de diversificare a lanțurilor de aprovizionare internaționale. Ca nou pilon industrial al uniunii noastre europene a sănătății puternice, Alianța va contribui la schimbarea modului în care producem și achiziționăm medicamente și, în cele din urmă, ne va consolida securitatea aprovizionării.

Prin această inițiativă, ne vom asigura că guvernele, industria, profesioniștii din domeniul sănătății și societatea civilă colaborează mai strâns ca niciodată pentru a identifica soluții care să garanteze faptul că pacienții sunt mai bine protejați și au întotdeauna acces la medicamentele de care au nevoie”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară. 

Alianța pentru medicamente esențiale (Critical Medicines Alliance) este deschisă tuturor companiilor și organizațiilor, statelor membre UE, autorităților locale și regionale, precum și agențiilor acestor autorități, este deschisă partenerilor sociali, societății civile, profesioniștilor din domeniul sănătății, pacienților, consumatorilor, stakeholderilor, agențiilor și instituțiilor Uniunii Europene. 

Una dintre măsurile de politici publice pe care se va baza alianța este faptul că va spori capacitatea Europei de a produce și inova fabricarea medicamentelor esențiale și a ingredientelor din compoziția acestora, într-un mod coordonat. O altă măsură ar fi dezvoltarea unei abordări strategice comune în ceea ce privește depozitarea în stoc a medicamentelor, în Uniunea Europeană. 

Mai multe informații despre Alianță sunt disponibile în comunicatul de presă online în limba engleză. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe