Newsflash
Știri

Investiții în infrastructura de sănătate, ca urmare a atacurilor cibernetice

de L. Budin - feb. 19 2024
Investiții în infrastructura de sănătate, ca urmare a atacurilor cibernetice

Ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, anunță că urmează investiții importante în infrastructura de sănătate din România, ca parte din soluțiile avute în vedere după atacurile cibernetice majore înregistrate recent.

Investițiile vor fi în valoare de 100 de milioane de euro, a precizat ministrul Digitalizării. 

Statul român se pregătește foarte clar, actualizând legislaţia, aducând noi linii de finanţare pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura IT a statului român şi investind foarte clar, şi aici vorbesc atât de recomandările DNSC, cât şi despre un cadru unitar la nivel naţional în materie de recomandare din partea statului român pentru fiecare entitate a autorităţilor publice locale sau centrale, în care se creează un ghid extrem de simplu, în care toţi responsabilii pentru infrastructura IT trebuie să respecte nişte condiţii minime, de la schimbatul frecvent al parolelor până la modul în care se stochează anumite date, până la, poate, chiar un management al aplicaţiilor care pot să fie folosite pe dispozitivele de serviciu în sistemul informatic al autorităţilor publice din România”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

El a precizat că autorităţile române lucrează împreună cu reprezentanţii European Cyber Security Competence Center la elaborarea „unei «biblii» a securităţii cibernetice”.

Ministrul Digitalizării a precizat, referitor la atacul cibernetic produs asupra spitalelor, că „în momentul de faţă (...) 62 de spitale din România care folosesc sistemul Hipocrate ca şi precauție au fost deconectate de la internet şi funcţionează în regim închis”.

În perioada următoare se fac scanări la nivel naţional, scanări din punct de vedere tehnic, pentru a ne asigura că nu pot să existe breşe de securitate şi să fie afectate şi alte sisteme informatice ale altor spitale, care în momentul de faţă nu au ajuns să fie cunoscute nici instituţiilor, nici publicului larg”, a mai spus Bogdan-Gruia Ivan.


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Bogdan Ivan Gruia

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe