Newsflash
ACTUALITATE Știri

UE introduce o listă de medicamente „critice”

de Magdalena Tănăsescu - feb. 21 2024
UE introduce o listă de medicamente „critice”

O listă de medicamente „critice”, alcătuită din medicamentele considerate ca fiind cele mai importante pentru sistemele de sănătate, este introdusă de experții în domeniu ai Uniunii Europene.

Potrivit lui Ferreira Joao Francisco, expert în discontinuități în cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), este vorba de medicamente care ar trebui să fie întotdeauna disponibile în statele membre.

La rândul său, Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, a precizat că această listă cu medicamente critice la nivelul UE va fi transformată în 2024 într-o serie de liste naționale inclusiv în România.

„Unele dintre produse nu sunt de relevanță pentru piața românească, altele nu se regăsesc acolo, deși nouă ne ridică probleme. Și pe baza acesteia, vom realiza o listă națională de medicamente critice”, a spus Răzvan Prisada, citat de Hotnews

Principalele obiective ale introducerii noii liste sunt: asigurarea faptului că medicamentele considerate ca fiind cele mai importante pentru sistemele de sănătate sunt întotdeauna disponibile; furnizarea de capacități/ sprijin industrial în cazul în care sunt identificate vulnerabilități și dependențe ale lanțului de aprovizionare cu medicamente; permiterea unor măsuri de securitate a aprovizionării pe termen scurt, mediu și lung.

Răzvan Prisada a menționat că instituția pe care o conduce a identificat și pus deja în aplicare și o serie de măsuri pentru a contracara efectele discontinuităților de medicamente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe