Newsflash
OPINII

ICN îndeamnă COP28 să treacă la fapte

de Biroul de Presă ICN - dec. 15 2023
ICN îndeamnă COP28 să treacă la fapte

ICN se alătură altor organizaţii din domeniul sănătăţii, pentru a-și exprima nemulţumirea, în cadrul conferinţei COP28, privind lipsa de progres a acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) s-a alăturat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și altor organizaţii din domeniul sănătăţii, solicitând participanţilor la conferinţă să pună, de urgenţă, în aplicare măsurile deja convenite pentru reducerea creșterii temperaturilor globale și a consecinţelor dezastruoase în materie de îngrijire a sănătăţii. 

OMS a des­cris dependenţa globală de combustibilii fosili ca fiind un act de vandalism de mediu, care sabotează îngrijirile de sănătate. ICN consideră că această continuare a lipsei de acţiune ameninţă capacitatea asistenţilor medicali și a sistemelor de sănătate de a face faţă poverii suplimentare cauzate de schimbările climatice.

Implicare personală

ICN este semnatar al mai multor acorduri, printre care și Uniting for Health and Climate Action (Uniţi pentru sănătate și acţiuni climatice) al OMS. Documentul solicită guvernelor să crească interesul pentru un viitor mai sănătos, mai echitabil și mai ecologic. Pentru asistenţii medicali și asociaţiile de asistenţi medicali, acest lucru înseamnă: să pledeze pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili; să construiască sisteme de sănătate reziliente; să consolideze forţa de muncă în domeniul sănătăţii; să se asigure că o parte din finanţarea destinată gestionării schimbărilor climatice este alocată pregătirii forţei de muncă în domeniul sănătăţii pentru acţiuni climatice.

Dr. Pamela Cipriano, președintele ICN, a declarat că în fiecare zi asistenţii medicali văd efectele schimbărilor climatice în activitatea lor cu pacienţii. Tot mai mulţi oameni vin în centrele de îngrijire a sănătăţii, în spitale și clinici, plângându-se de epuizare din cauza căldurii, de probleme respiratorii, alergii și expunere la fum, printre alte afecţiuni induse de schimbările climatice. Pe scurt, asistenţii medicali sunt implicaţi personal în abordarea efectelor tot mai grave și nocive ale schimbărilor climatice, care îi privează pe oameni de sănătate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe