Newsflash
Internaționale

Schimbările climatice impactează bolile infecţioase

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 12 2022
Schimbările climatice impactează bolile infecţioase

Canicula, inundaţiile, seceta au agravat mai mult de jumătate dintre bolile infecţioase, inclusiv malaria, infecţia cu hantavirus, holera sau antraxul, arată rezultatele unui studiu publicat recent.

climaConform specialiștilor, 218 din 375 de boli infecţioase cunoscute (58%) au fost mai severe în contextul a zece tipuri de evenimente meteo extreme asociate schimbărilor climatice. Aceste modificări pot avea consecinţe asupra agenţilor patogeni umani, a explicat unul dintre coautorii studiului, dr. Jonathan Patz, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, iar schimbarea climei ar trebui să devină o prioritate pentru specialiști în vederea prevenirii unei catastrofe.
În afară de bolile infecţioase, autorii aceluiași studiu au căutat informaţii și despre alte boli, precum astmul, alergiile, pentru a vedea cum sunt influenţate de modificările climei.

Din 286 de boli, 223 au fost agravate de climă, 9 au fost diminuate, iar 54 au prezentat cazuri atât de agravare, cât și de atenuare. Per total, studiul a regăsit 1.006 conexiuni ale schimbărilor climatice cu anumite afecţiuni. Un exemplu concret este cel al inundaţiilor de acum cinci ani din Columbia, din regiunea rurală, când mușcăturile de ţânţari au propagat o infecţie, chikungunya.

Efect de domino

În ceea ce privește infecţia cu SARS-CoV-2, se pare că și aceasta a fost agravată de modificările climatice. Canicula, de exemplu, a determinat în anumite regiuni sărace ca oamenii să se adune laolaltă pentru a se răcori, ceea ce a favorizat infectarea.

În alte exemple, căderile masive de precipitaţii au determinat, dimpotrivă, adăpostirea în locuinţele proprii și au redus transmiterea virusului. Cercetătorii amintesc faptul că aceste corelaţii nu înseamnă cauzalitate. Cert este că aproape un milion de decese au fost provocate de dezastre naturale în ultimii 20 de ani.

Citiți și: Europa, sub risc de catastrofă nucleară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe