Newsflash
ACTUALITATE Știri

Până la 14,5 milioane de decese din cauza schimbărilor climatice

de Magdalena Tănăsescu - ian. 16 2024
Până la 14,5 milioane de decese din cauza schimbărilor climatice

În următoarele decenii, mai exact până în anul 2050, schimbările climatice ar putea provoca până la 14,5 milioane de decese, precum şi boli grave dar şi costuri ridicate pentru sistemele sanitare.

În raportul comun al Forumului Economic Mondial (WEF) - care are loc la Davos (Elveția) în această săptămână - şi al firmei de consultanţă Oliver Wyman, sunt enumerate şase consecinţe principale ale schimbărilor climatice: inundaţii, secete, valuri de căldură, furtuni tropicale, incendii de pădure şi creşterea nivelului mării.
 

Conform raportului, citat de Agerpres, cel mai mare risc este reprezentat de inundaţii. 

 

Concret, numai inundaţiile ar putea provoca 8,5 milioane de morţi până în 2050 - nu doar în mod direct, ci şi indirect, prin afectarea culturilor agricole, sporirea riscului de boli infecţioase şi creşterea umidităţii, ceea ce poate conduce la probleme respiratorii.

 

Studiul se bazează pe scenariul mediu referitor la creşterea temperaturilor până în 2100 al Grupului interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei (GIEC, respectiv IPCC, conform abrevierii din limba engleză) al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Acest scenariu estimează o creştere a temperaturii medii cu 2,7 grade Celsius.

Regiunea Asia-Pacific, cu zonele sale de coastă intens populate, va fi probabil cea mai afectată.

În același timp, valurile de căldură ar putea costa în jur de 1,6 milioane de vieţi până în 2050, în special în rândul persoanelor vârstnice. De asemenea, că va exista o creştere a numărului cazurilor de îmbolnăvire şi de invaliditate profesională. Spre exemplu, temperaturile în urcare ar putea determina răspândirea semnificativă a ţânţarilor, ceea ce va face ca numărul cazurilor de malarie, febră dengue şi infecţii cu Zika să fie mai frecvente în Europa şi Statele Unite.

Conform studiului, regiunile din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia ar fi cele mai afectate de consecinţele schimbărilor climatice asupra sănătăţii. Rezultatele raportului urmează să fie discutate joi, 18 ianuarie, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe