Newsflash
Dosar

Diagnosticul fibromialgiei

de Dr. Monica Papaianu - nov. 1 2024
Diagnosticul fibromialgiei

Stabilirea diagnosticului de fibromialgie se face pe baza criteriilor Colegiului American de Reumatologie (ACR). Un pacient îndeplinește criteriile de diagnostic atunci când prezintă următoarele trei condiții:

1. Prezenţa simptomelor dureroase timp de cel puţin trei luni.

2. Indicele de durere generalizată (WPI= widespread pain index) este egal cu 7, iar scala de severitate a simptomelor (SS) este egală cu 5, sau indicele de durere
este între 3 și 6, iar scala de severitate este egală cu 9.

3. Eliminarea oricărei alte cauze de durere cronică osteoarticulară (consult reumatologic negativ, bilanţ sanguin normal etc.). Eventual, și inclusiv dacă examenul clinic este suspect, poate fi necesar un consult de Medicină internă și/sau de Neurologie, pentru a elimina maladii autoimune sau neurologice.

 Identificarea zonelor dureroase (WPI): trebuie cunoscut numărul zonelor dureroase prezente în săptămâna anterioară consultaţiei.  Scorul este de la 0 la 19. Zonele dureroase sunt marcate în figură și enumerate în tabelul 1

Scala de severitate a simptomelor (SS): Aceste simptome sunt cotate de la 0 la 3. Total: între 0 și 12 (Tabelele 2 și 3):

1. Oboseală (scor între 0 și 3)

2. Tulburări de somn (scor între 0 și 3)

3. Tulburări cognitive (scor între 0 și 3)

4. Simptome somatice de luat în considerare (scor între 0 și 3 – Tabelul 3): dureri musculare, sindromul colonului iritabil, oboseală/ fatigabilitate, probleme de memorie, slăbiciune musculară, dureri de cap, dureri/crampe abdominale, amorţeală/furnicături, vertij/ameţeli, insomnie, depresie, constipaţie, durere în abdomenul superior, greaţă, nervozitate, durere în piept, vedere înceţoșată, febră, diaree, gură uscată, prurit, respiraţie șuierătoare, fenomene Raynaud, urticarie, trasee cutanate, tinitus, vomismente, arsuri stomacale, ulcere bucale, pierdere sau modificare a gustului, convulsii, uscăciune a ochilor, dispnee, apetit scăzut, erupţii cutanate, sensibilitate la soare, deficienţă
de auz, echimoze, pierderea părului, senzaţie/nevoie de urinare frecventă, urinare dureroasă, spasme ale vezicii urinare.

Conform acestor noi indici (WPI 0-19 și SS 0-12), ajungem la un scor total maxim de 31 (Tabelul 4). 

Un scor* total de cel puţin 13 a fost selectat drept criteriu de bază pentru diagnosticul fibromialgiei (atunci când au fost eliminate alte cauze de durere, cum ar fi bolile inflamatorii, reumatologice, neurologice, autoimune etc.).


Bibliografie:
*Link către acest scor în limba română: https://nord.ro/noilecriterii-
de-diagnostic-al-fibromialgiei/
https://www.rhumato.info/fiches-pratiques2/154-
fibromyalgie/1903-les-nouveaux-criteres-de-diagnostic-dela-
fibromyalgie
Wolfe F, Clauw DJ, Fitzcharles MA, Goldenberg DL, Katz RS,
Mease P, Russell AS, Russell IJ, Winfield JB, Yunus MB. The
American College of Rheumatology preliminary diagnostic
criteria for fibromyalgia and measurement of symptom
severity. Arthritis Care Res (Hoboken). 2010 May;62(5):600-
10. doi: 10.1002/acr.20140. PMID: 20461783

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe