Un studiu recent arată că chatboții ar putea să ajute persoanele care suferă de pe urma dependenței de substanțe, precum drogurile și alcoolul, și să evite recăderile.
Un chatbot, potrivit Wikipedia, cunoscut deseori și ca „smartbot” sau „talkbot” (interfață conversațională sau entitate artificială conversațională), este de fapt un program sau o formă de inteligență artificială care desfășoară conversații cu utilizatorul, prin diferite metode, cum ar fi analiză sau text.
Un astfel de chatbot, numit Woebot, a ajutat participanții unui studiu, iar o proporție uriașă a acestora a declarat că ar recomanda această tehnologie și altor persoane, scrie www.mobihealthnews.com. Un chatbot digital ar putea fi, așadar, o modalitate de a ajuta indivizii care suferă de pe urma abuzului de substanțe (alcool sau droguri), potrivit unui studiu nou publicat în revista „Drug and Alcohol Dependence” (Dependența de Alcool și de Droguri).
Studiul, care a fost realizat în timpul pandemiei de COVID-19, a scos la iveală că persoanele cu tulburări legate de consumul de substanțe (alcool și droguri) care au folosit chatbotul Woebot și-au redus semnificativ numărul de ocazii în care au consumat substanțe care dau dependență, în comparație cu alte persoane, aflate pe o listă de așteptare, care nu au avut parte de această intervenție. Majoritatea participanților din grupul testat, arată sursa citată, a declarat și că ar recomanda această intervenție.
Cercetătorii au descoperit astfel că participanții care au folosit un astfel de chatbot și-au redus numărul ocaziilor în care au consumat substanțe, cu o medie de 9,1 ocazii. Între timp, participanții aflați pe lista de așteptare au avut o reducere medie de 3,3 ocazii.
Cercetătorii au subliniat și că participanții din grupul de control au avut scoruri mai mari (scorurile CAGE-AI și DAST-10), care sunt folosite pentru a testa consumul de droguri și, respectiv, de alcool, scoruri mai bune decât cele ale persoanelor din grupul studiat.
Sursa citată amintește că 88% dintre participanții din grupul studiat au spus că ar recomanda intervenția aceasta care a utilizat chatbotul (interfața conversațională). Cercetătorii au evaluat, totodată, și schimbările de dispoziție ale participanților, dar nu au observat modificări majore între cele două grupuri.
Studiul controlat și randomizat a fost efectuat pe o perioadă de opt săptămâni. Studiul a inclus 180 de adulți care au avut rezultate pozitive la testarea pentru abuzul de substanțe, între lunile iunie și august 2020.
Cercetătorii au raportat că ocaziile în care persoanele din studiu au folosit substanțele au fost principalele aspecte evaluate. Ei au folosit modele generale lineare pentru a testa diferențele dintre cele două grupuri.
Sursa foto: www.rawpixel.com/image/477971/premium-illustration-vector-chat-people-talking-technology-vectors
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe