Newsflash
Internaționale

Un pahar cu vin la cină: benefic sau nociv?

de Florentina Ionescu - mai 10 2022
Un pahar cu vin la cină: benefic sau nociv?

Deși știm cu toții că, în exces, consumul de alcool este dăunător pentru sănătate, dovezile științifice din spatele consumului moderat de alcool încă au nevoie de clarificare.

Rezultatele cercetărilor în ceea ce privește consumul de alcool nu fac decât să crească confunzia în rândul publicului. Un studiu publicat în luna martie în revista Nature pare să ofere dovezi care indică faptul că până și un consum moderat de băuturi alcoolice poate face rău creierului, scrie dw.com

vin rosu la masa alimente studiu consum moderat de alcool
Fotografie creată de Max Vakhtbovych, de la Pexels

După ce au examinat imaginile obținute prin scanarea creierului a peste 36.000 de persoane de vârstă mijlocie (dar și cele peste acest prag) din Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că persoanele de 50 de ani care au băut, în medie, un pahar de 175 ml de vin sau jumătate de litru de bere pe zi, în ultimul an, au avut un creier care părea cu 1,5 ani mai bătrân decât al persoanelor care au consumat jumătate din acele cantități sau care nu au consumat deloc alcool. Îmbătrânirea creierului a sporit odată cu consumul de alcool, au scris cercetătorii.

Chiar dacă acest studiu este unul dintre cele mai mari cu privire la impactul consumului moderat de alcool asupra creierului, încă există întrebări rămase fără răspuns. Deși rezultatele studiului asupra creierului par a fi clare la prima vedere, dacă „săpăm” mai mult, vom descoperi cât de puține lucruri știm.

Patricia Molina, care conduce un centru de excelență din SUA despre abuzul de alcool și droguri (Louisiana State University's Alcohol and Drug Abuse Center of Excellence), a declarat că încă este neclar dacă efectele celor doi ani în care creierul uman s-a micșorat – factor care a cauzat acel aspect de îmbătrânire a creierului în studiul menționat mai sus – au fost la nivelul cogniției sau la nivelul comportamentului.

Este sau nu vinul roșu benefic pentru sănătate?

Dovezile ce arată că un consum în exces de alcool este dăunător pentru corp și creier sunt concludente, dar când vine vorba despre consumul moderat de băuturi alcoolice, lucrurile se complică, arată sursa citată. Mai multe studii publicate în ultimele decenii par să pretindă că consumul moderat de alcool poate fi, de fapt, benefic pentru oameni.

Analizând datelor obținute printr-o biobancă din Marea Britanie de la aproape 312.000 de consumatori de alcool, cercetătorii au descoperit că bând alcoolul echivalent cu 150 ml de vin la mese, pe zi, în cazul femeilor, și bând alcoolul echivalent cu 300 ml de vin, în cazul bărbaților, aceste cantități au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.

Totuși, un profesor de medicină de la Yale, Jeanette Tetrault, care este specializată în dependența de alcool, spune că este important să citim printre rândurile acestui tip de cercetare.

Ea spune, în esență, că studiul abia a reușit să scoată la iveală că, dacă bem alcool în combinație cu alimentele, avem risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 decât dacă am consuma alcoolul pe stomacul gol (deci nu la mese). Studiul este mai puțin despre beneficiile alcoolului pentru oameni.

„Dacă nu citiți aceste nuanțe, interpretările pe care le dați ar putea duce la probleme semnificative”, a spus Jeanette Tetrault.

Concluzie - Vinul nu e sănătos

Un studiu important din anul 2018 a încercat să pună capăt acestei dezbateri referitoare la consumul moderat de alcool. Astfel, niciun nivel al consumului de alcool nu îmbunătățește starea de sănătate, arată cercetarea.

Folosind date obținute din 195 de țări, pe o perioadă de 26 de ani, studiul a oferit cele mai comprehensive estimări ale poverii pe care o exercită alcoolul la nivel global, până în prezent. Însă chiar și în cazul acestui studiu au existat voci ale unor cercetători care au subliniat că cercetarea are și defecte.

Studiul din 2018 a arătat că 914 din 100.0000 de persoane cu vârste între 15 și 95 de ani ar dezvolta o condiție medicală în decurs de un an dacă nu ar consuma alcool. Numărul a crescut la 918 persoane din 100.000 dacă acești oameni ar bea alcool. Mai multe detalii pe dw.com.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe