Newsflash
Internaționale

Alcoolul accelerează îmbătrânirea biologică

de Florentina Ionescu - aug. 2 2022
Alcoolul accelerează îmbătrânirea biologică

Un studiu genetic sugerează că alcoolul accelerează îmbătrânirea biologică.

Un studiu nou și cuprinzător de la Oxford vine cu dovezi ce subliniază efectele alcoolului asupra sănătății. Această analiză genetică la scară largă sugerează că consumul de alcool accelerează direct îmbătrânirea, scurtând telomerii (acea regiune de ADN repetitiv situată la capătul fiecărui cromozom), scrie newatlas.com

vin consum alcool studiu telomeri

Alcoolul este printre cele mai utilizate substanțe în scop recreațional, așa că este extrem de important ca oamenii de știință să examineze ce impact are asupra sănătății noastre. Din păcate, numeroase studii au scos la iveală faptul că alcoolul deteriorează permanent ADN-ul, cauzează în mod direct cancer, contribuie la declinul cognitiv și la debutul precoce al demenței și că poate micșora creierul până la echivalentul a zece ani de îmbătrânire. Iar acum un nou studiu a găsit și mai multe dovezi ce arată că prin consumul de alcool se accelerează procesul biologic de îmbătrânire. 

Un pahar cu vin la cină: benefic sau nociv? 

Lungimea telomerilor este adeseori folosită ca biomarker pentru îmbătrânirea biologică și din acest motiv ea a fost luată în considerare de oamenii de știință. De fiecare dată când o celulă se divide, o secțiune din aceste regiuni se pierde, iar în cele din urmă telomerii se uzează suficient încât ADN-ul util începe să fie afectat. 

Studiu: consumul de alcool poate cauza în mod direct cancer 

În acest studiu nou, cercetătorii de la Oxford Population Health au examinat asocierea dintre aportul de alcool și lungimea telomerilor, folosind date de la peste 245.000 de persoane.

Pentru a investiga orice cauzalitate potențială, echipa de experți a folosit o tehnică genetică numită randomizare mendeliană, care analizează variațiile apărute în anumite gene – în acest caz fiind vorba despre unele care au fost asociate anterior cu consumul de alcool și cu tulburările legate de consumul de alcool.

În analiza cu randomizarea mendeliană, echipa a descoperit o legătură clară între consumul mare de alcool și telomerii mai scurți – persoanele care au băut 32 de unități de alcool (aproximativ 11 pahare de vin) pe săptămână au avut o scurtare a telomerilor echivalentă cu aproape trei ani de îmbătrânire, comparativ cu persoanele care au băut doar 10 unități de alcool.

Persoanele cu predispoziție genetică spre a avea tulburări asociate consumului de alcool au avut, de asemenea, aproape trei ani de îmbătrânire la nivelul telomerilor lor, arată sursa citată.

Echipa de experți a ținut cont în analiza aceasta și de studii observaționale ale participanților care au raportat că consumă săptămânal alcool. Această comparație a arătat rezultate similare – persoanele care au băut mai mult de 29 de unități de alcool (aproape 10 pahare mari cu vin) pe săptămână au prezentat o scurtare a telomerilor echivalentă cu o perioadă de unul-doi ani de îmbătrânire, comparativ cu persoanele care au băut mai puțin de șase unități de alcool (aproape două pahare cu vin) pe săptămână.

Deși rezultatele analizei nu sunt concludente, echipa de cercetători afirmă că dovezile sunt puternice. Analiza cu randomizare mendeliană a subliniat că o genă în special este foarte influentă - AD1HB, gena care joacă un rol în metabolizarea alcoolului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe