Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Semaglutida ar avea beneficii și în lupta cu dependența de alcool

de Florentina Ionescu - dec. 12 2023
Semaglutida ar avea beneficii și în lupta cu dependența de alcool

Medicamentul semaglutidă ar putea avea și alte întrebuințări, una dintre ele putând fi tratamentul adicției de alcool.

O cercetare nouă a scos la iveală că pacienții care iau medicamentul semaglutidă pentru a slăbi și pentru a trata diabetul au simptome semnificativ reduse în ceea ce privește tulburarea consumului de alcool (așa cum mai este numit alcoolismul), scrie New Atlas. Deși studiul în cauză a fost unul mic, studii de dimensiuni mai mari au în vedere potențialele beneficii pe care le are utilizarea unor medicamente precum semaglutida în tratarea adicției de alcool și nu numai. 

Semaglutida, medicament vândut sub diverse nume (Ozempic, Mounjaro și Wegovy) a câștigat popularitate în ultima vreme, în întreaga lume. Dezvoltată inițial ca tratament pentru a ține sub control valorile glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2, testarea timpurie a acestui medicament a demonstrat un efect advers pozitiv – scăderea în greutate – care a dus la o repoziționare pe piață a semaglutidei. Iar un alt studiu recent a scos la iveală faptul că semaglutida a oferit inclusiv beneficii la nivelul miocardului pentru persoanele fără diabet zaharat, dar care erau supraponderale. 

Această cercetare nouă sugerează însă că semaglutida ar putea avea un alt beneficiu. În urma unei colaborări între cercetătorii de la University of Oklahoma (OU) Tulsa și cei de la Oklahoma State University (OSU) Center for Health Sciences s-a descoperit că pacienții care au luat semaglutidă pentru a scădea în greutate au prezentat și o reducere semnificativă în ce privește simptomele tulburării consumului de alcool (alcohol use disorder sau AUD, adică alcoolism). 

Această cercetare marchează un pas extrem de important în progresul făcut în înțelegerea potențialelor aplicații terapeutice ale semaglutidei în domeniul tratării adicțiilor, a spus autorul principal al studiului, Jesse Richards. 

Cercetătorii au identificat astfel șase pacienți tratați cu semaglutidă pentru a scădea în greutate și care au avut un screening pozitiv la un test pentru identificarea tulburării consumului de alcool, numit AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test), înainte de a începe terapia cu semaglutidă. Toți cei șase pacienți au avut o reducere semnificativă a simptomelor AUD (tulburarea consumului de alcool) pe baza scorului îmbunătățit obținut la chestionarul AUDIT, ceea ce a însemnat o scădere de 9,5 puncte la acest scor după tratamentul cu semaglutidă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe