Ne aflăm în faza inventarierii manifestărilor post-COVID. O posibilă afectare în cadrul acestui sindrom vizează centrul respirator cerebral.
Interzisă pentru utilizare în competiţiile sportive și interzisă în SUA, trimetazidina poate fi o provocare pentru medic și pacient.
Printre microbii patogeni, streptococul beta hemolitic ocupă o poziţie cu totul aparte, prin afecţiunile cu mecanism autoimun pe care le poate provoca.
Studii recente au descoperit că infecția cu Helicobacter pylori contribuie la apariţia bolii Alzheimer.
Numărul organelor disponibile pentru transplant ar putea crește considerabil dacă Ministerul Sănătăţii ar încerca să preia organe din Ucraina, unde zilnic, din cauza războiului, mor sute de tineri sănătoși.
Un studiu de cohortă realizat de Universitatea din Glasgow relevă faptul că grija faţă de vârstnici le influenţează considerabil longevitatea.
Însănătoșirea unui sistem de sănătate putred și bolnav nu se poate realiza decât prin mijloace energice. Populaţia României le așteaptă!
Recent, la Râmnicu Vâlcea, a fost lansată cartea Preţul iubirii. Autoarea, Isadora-Rodica Lungan, este infirmieră. Este la a treia carte publicată.
Transplantul de organe face progrese uimitoare, fiind un aliat în special în cazul cuplurilor infertile.
Medicamentul care marchează un moment aniversar se regăsește în multe ţări pe lista compensatelor.
Un mare succes al medicinei moderne este și faptul că salvează copiii ce dobândesc de la mamă anomalii genetice mitocondriale.
Relatăm succint o observaţie ce se referă la un caz de bradicardie apărut după vaccinarea împotriva COVID-19 cu două doze (după rapel).
Revista European Heart Journal Digital Health publică, în ediţia sa din 5 mai 2023, un articol care incriminează telefonia mobilă ca factor generator de hipertensiune arterială.
Recent, la București a avut loc o conferinţă despre starea de sănătate a românilor. Cu acest prilej a a fost organizată și o lansare de carte.
Boală cu manifestări inflamatorii și hematologice, sindromul VEXAS a fost descris recent, în 2020.
Un examen clinic atent poate trezi suspiciunea de tromboembolism pulmonar, mai ales la o pacientă fumătoare care ia anticoncepţionale. Mortalitatea în TEP este ridicată, iar sechelele – importante. (Prezentare de caz)
Practicat de unele grupuri din ţările nordice, ruși, finlandezi, scandinavi, germani, aproape necunoscut la români, înotul în apă foarte rece are consecinţe metabolice notabile.
Fertilizarea in vitro a devenit o procedură tot mai utilizată în rândul cuplurilor care nu pot avea copii.
Recenta propunere legislativă introdusă în dezbatere parlamentară, care prevede restituirea sumelor încasate în mod necuvenit, prin doctorate falsificate, este cât se poate de bine-venită.
O nouă pagină în istoria medicinei s-a întors dramatic odată cu schimbarea de regim. O latură de altruism s-a pierdut într-o anumită măsură.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe