Newsflash
Cultură

Literatura ca necesitate

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - aug. 18 2023
Literatura ca necesitate

Recent, la Râmnicu Vâlcea, a fost lansată cartea Preţul iubirii. Autoarea, Isadora-Rodica Lungan, este infirmieră. Este la a treia carte publicată.

Trăim într-o lume debusolată și lipsită de ideal. „Doar frumosul poate salva lumea”, spunea Dostoievski. Iar medicii au un nivel mai ridicat de anxietate, depresie și risc de sinucidere în raport cu media populaţiei.

Lectura este un valoros mijloc de combatere a stresului (spre deosebire de televizor), aduce echilibru sufletesc și elevare spirituală. Asociaţia Medicilor Scriitori și Publiciști Români (AMSPR) promovează literatura benefică. Ea cuprinde toate profesiunile conexe medicinei. Nu scriu doar medicii.

Recent, la Râmnicu Vâlcea, a fost lansată cartea Preţul iubirii. Autoarea, Isadora-Rodica Lungan, este infirmieră. Este la a treia carte publicată. Născută la Drăgășani, în prezent lucrează în Italia.

Cartea Isadorei (numele amintește de rădăcini armenești) este plină de feminism, cu pasaje de naturalism care nu trec însă frontiera pornografiei, așa cum întâlnim mai nou nu doar în proză, ci și în poezie. 

Talentul este mai important decât studiile universitare. Mihail Sadoveanu, Panait Istrati ș.a. au avut doar liceul. Jack London, din SUA, muncitor în docuri, este un alt exemplu. Mai mult de jumătate dintre președinţii Statelor Unite nu au avut studii superioare, iar unii au și scris.

Scrisul este și o formă benefică de defulare. Citiţi cât mai mult, acesta este un fapt dovedit statistic în conexiune cu longevitatea, dar și scrieţi. Scrieţi pentru dumneavoastră, pentru familie, urmași, pentru a consemna memorialistic ceea ce altfel se pierde. Scrieţi, scrieţi, scrieţi!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe