Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Au, biologic, trei părinţi

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - iul. 14 2023
Au, biologic, trei părinţi

Un mare succes al medicinei moderne este și faptul că salvează copiii ce dobândesc de la mamă anomalii genetice mitocondriale.

Acest lucru se realizează prin înlocuire mitocondrială, tehnica purtând numele Mithocondrial Replacement Therapy (MRT). Mitocondriile deţin echipamentul enzimatic prin care se produce energie.

Defectele genetice mitocondriale se transmit doar de la mamă, informaţia mitocondrială provenită prin spermatozoid (ADN) fiind eliminată după fecundarea ovulului. Anomalia mitocondrială provoacă avorturi spontane în serie sau nou-născutul va prezenta manifestări grave: boala Leight, care provoacă decesul în primele zile de viaţă, iar în alte forme se constată deficit de creștere, tulburări neuropsihice și de coordonare musculară, autism, diabet, deficienţe de vedere și de auz.

Soluţia este înlocuirea mitocondriilor patologice cu unele normale, provenite de la o femeie sănătoasă. În acest fel, copilul va avea, genetic, trei părinţi: cuplul parental plus material genetic de la femeia donatoare. Cantitativ, acesta din urmă este puţin reprezentat (1-2%).

S-au născut deja astfel de copii. Rezultatele de la Human Fertility and Embriology Authority (Marea Britanie) urmează să fie publicate în curând, dar această ţară nu este singura competitivă în acest domeniu. Succese au fost obţinute și în Ucraina, în China, de o echipă greco-spaniolă, și vin din urmă și Statele Unite. Procedura de înlocuire mitocondrială vizează ovulul nefecundat, dar, mai nou, se încearcă și intervenţia asupra embrionului din primele stadii de dezvoltare.

Tehnica MRT este laborioasă și fascinantă, începe cu prelevarea ovulului și substituirea mitocondrială. Nucleul obţinut astfel conţine material nuclear de la mamă și mitocondrii de la donatoarea sănătoasă. Urmează fertilizarea cu material spermatic patern și implantarea în cavitatea uterină. Nou-născuţii, prin cezariană, sunt sănătoși, urmând a fi evaluaţi periodic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe