Newsflash
Internaționale

Născuţi după 30 de ani

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - dec. 9 2022
Născuţi după 30 de ani

Fertilizarea in vitro a devenit o procedură tot mai utilizată în rândul cuplurilor care nu pot avea copii.

Uneori, în urma fertilizării in vitro rezultă nu doar un singur embrion, ci mai mulţi, situaţie în care embrionii suplimentari (excesivi) sunt extrași, putând fi conservaţi prin refrigerare și implantaţi ulterior. 

pt zeana

Reimplantarea lor într-un uter primitor poate aduce pe lume un copil. De curând, în Statele Unite (Oregon) s-au născut doi gemeni, Lydia și Timothy, după ce embrionii respectivi, proveniţi de la un cuplu marital anonim, au fost crioprezervaţi timp de 30 de ani. Tatăl lor actual, Philip Ridgeway, avea 5 ani pe vremea când gemenii au fost concepuţi. Recordul este remarcabil prin durata lungă în care embrionii au fost conservaţi. 

Băncile de embrioni dispun de astfel de exemplare. Desigur, există și bănci de spermă – cea de la Viena, de pildă, a conservat spermă donată de studenţii Universităţii în urmă cu o sută de ani. Mostrele de spermă recoltate recent arată, comparativ, o drastică reducere a concentraţiei de spermatozoizi.

Dacă s-ar fi conservat material spermatic de la un Napoleon, Hitler sau ultimul ţar al Rusiei, ucis din ordinul lui Lenin, astăzi am putea avea urmași ai acestora. În cazul ţarului Nicolae, sanctificat de Biserica Rusă, impactul psihologic pentru acest mare popor cu o psihologie aparte ar fi fost considerabil. Lenin a ordonat însă ca întreaga familie imperială rusă să fie distrusă fără urmă. 

Citiți și: Sprijin pentru cuplurile care suferă de infertilitate 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe