Newsflash
Cultură

Cultură și sănătate în București

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mar. 10 2023
Cultură și sănătate în București

Recent, la București a avut loc o conferinţă despre starea de sănătate a românilor. Cu acest prilej a a fost organizată și o lansare de carte.

Sala Dalles a găzduit în ziua de 22 februarie 2023 o conferinţă ce a avut ca temă starea de sănătate a populaţiei României. La discuţii au fost invitaţi principalii factori de acţiune și responsabilitate în domeniu. A fost prezentată și sănătatea din Republica Moldova.

        În cadrul reuniunii, am prezentat câteva repere statistice privind situaţia din sănătate, prin care ne plasăm invariabil la coada clasamentului european. Speranţa de viaţă din România este cu peste șapte ani sub media europeană, iar ţara noastră înregistrează o mortalitate excesiv de ridicată prin unele boli maligne (și nu numai) perfect prevenibile. De asemenea, avem cel mai mare număr de mame minore, care nasc la 14-15 ani fără a fi căsătorite etc.

        Potrivit tratatelor constitutive ale Uniunii Europene (UE), domeniul sănătăţii este apanajul exclusiv al statelor. De la Bruxelles pot veni cel mult niște recomandări cu caracter facultativ. Responsabilitatea pentru faptul că ne aflăm mult în urma celorlalte state din UE revine politicii de sănătate a autorităţilor din domeniu.

Istorie și lansare de carte

        În cadrul conferinţei a fost prezentat și rolul Asociaţiei Medicilor Scriitori și Publiciști Români (AMSPR) – a treia ca vechime în Europa –, expunerile aparţinând prof. dr. Paula Perlea și dr. Cristian Popescu. Prin Editura Amaltea, dr. Cristian Popescu acordă un sprijin substanţial AMSPR. Dr. Dan Pereţianu a vorbit despre sindicatul medicilor (Camera Federativă a Medicilor), iar prof. dr. Octavian Buda, președintele Societăţii de Istoria medicinei și titular al catedrei de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a făcut un excurs istoric captivant.

        La finalul reuniunii a fost prezentat romanul „Manuel”, scris de subsemnatul, în traducere albaneză și editat la Tirana. Liga Albanezilor din România și ambasada acestui stat au recep­ţionat cu căldură actul de apropiere culturală între cele două popoare, legăturile istorice urcând până la iliri și daci.

C. D. Zeana - Manuel alb. - coperta 1

        Din sală a luat cuvântul și Gheorghe Bucura, fost însărcinat cu afaceri în Albania și șef de birou la Kosovo. Acolo România nu are ambasadă, din cauza nerecunoașterii acestui stat, atitudine în contrast cu a SUA și a celorlalte state UE.  Literatura, mai ales cea scrisă de medici, are o pronunţată valoare terapeutică pentru care merită a fi sprijinită și în România, așa cum este în toate celelalte state. Cehov a tămăduit mai mulţi suferinzi prin scrierile sale decât a făcut-o prin practicarea medicinei până la finalul vieţii.

Un demers fără ecou

În numele AMSPR au fost depuse, în timp, repetate solicitări de a obţine o audienţă, fără ca ministrul Sănătăţii să le fi luat în seamă. Doream să-i prezentăm un mesaj din partea Uniunii Mondiale a Medicilor Scriitori (UMEM), amintind faptul că, în urmă cu peste un deceniu, România a găzduit cu remarcabil succes un congres al acestei organizaţii, la Palatul Știrbei. Conducerea UMEM nu știe că acel congres nu a fost susţinut în niciun fel de Ministerul Sănătăţii sau de Colegiul Medicilor. Toate cheltuielile au fost suportate, cu discreţie, de membrii SMSPR, actuala AMSPR.

La acea vreme, cei din Comitetul Director au donat în acest scop cam jumătate din pensia ori salariul lor lunar. În toate celelalte ţări, aceste reuniuni – la care numărul delegaţilor este, de altfel, foarte restrâns –, sunt suportate financiar de minister și de Colegiul sau Ordinul medicilor. De remarcat participarea constantă la congresele respective a scriitorilor medici din Franţa, Germania, Elveţia, Israel, Bulgaria, Grecia și Polonia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe