Radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică nucleară produce mai puţine efecte secundare și se asociază cu o calitate a vieţii mai bună în rândul pacienţilor cu cancer de prostată localizat.
Radioterapia stereotactică corporală, o formă de radioterapie în care doze mari sunt administrate cu înaltă precizie, zilnic, este o opţiune curativă pentru cancerul de prostată. Acest tip de radioterapie utilizează acceleratoare liniare, bazându-se pe evaluarea prin imagistică CT și pe utilizarea fie a imaginilor cu raze X plane, fie a imaginilor CT cu fascicul conic, pentru a ghida administrarea radiaţiilor. În general, aceasta este bine tolerată, însă poate avea efecte toxice acute și tardive, care se pot manifesta sub formă de disfuncţie urinară, sexuală sau tulburări intestinale.
Un studiu publicat în JAMA Oncology a demonstrat că radioterapia stereotactică corporală ghidată prin rezonanţă magnetică nucleară a redus semnificativ atât efectele toxice, cât și simptomele secundare acestei terapii. Un aspect unic al studiului a fost capacitatea de evaluare a rezultatelor de către pacienţi, dar și de medici. Din ambele perspective, terapia ghidată prin RMN a fost asociată cu mai puţine efecte secundare și o calitate a vieţii mai bună pe parcursul a cel puţin trei luni de urmărire. În plus, spre deosebire de CT, tehnologia RMN poate monitoriza direct mișcarea prostatei și oferă un contrast îmbunătăţit al ţesuturilor moi, optimizând astfel acurateţea administrării radiaţiilor.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230112113156.htm
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe