Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Măsurarea video a tensiunii arteriale

de Dr. Diana Andronache - dec. 16 2022
Măsurarea video  a tensiunii arteriale

Un nou dispozitiv ce măsoară tensiunea arterială cu ajutorul unei camere digitale ar putea ușura monitorizarea în bolile cardiovasculare.

16.1Monitorizarea tensiunii arteriale (TA) este considerată unul dintre factorii esenţiali pentru detectarea și gestionarea precoce a bolilor cardiovasculare. Instrumentele actuale pentru măsurarea TA sunt alcătuite din manșete care se atașează direct de braţul pacientului, ceea ce poate fi inconfortabil atunci când sunt necesare măsurători repetate sau când intră în discuţie monitorizarea pe termen lung. De asemenea, rezultatele pot fi ușor influenţate dacă măsurătorile sunt făcute de examinatori necalificaţi.

Astfel, există nevoia de sisteme inovatoare care să poată măsura cu precizie TA și să evalueze riscul cardiovascular, mai ales atunci când contactul fizic cu pacienţii nu poate avea loc. O nouă tehnică de măsurare a TA a atras în mod deosebit atenţia în ultimii ani.

Aceasta presupune extragerea variaţiilor de culoare de la suprafaţa pielii, folosind o cameră ca fotodetector, încadrată într-un sistem video computerizat bazat pe semnale pletismografice.

Astfel, un studiu recent publicat propune un nou sistem care măsoară de la distanţă TA, folosind o cameră digitală, fără manșetă de presiune. Acesta extrage proprietăţile optice ale semnalelor fotopletismografice de la nivelul a două regiuni ale frunţii, capturate de camera digitală, și calculează tensiunea arterială pe baza unor formule specifice.

Potenţial promiţător

Acest sistem de imagistică non-intervenţional poate estima de la distanţă valoarea TA. În studiu au fost incluși 25 de participanţi, cu nuanţe diferite ale pielii, iar măsurătorile au fost repetate în momente diferite, în condiţii de lumină ambientală.

Comparativ cu măsurătorile obţinute cu ajutorul unui tensiometru digital, noul sistem de măsurare a TA atinge o precizie de 94,6% pentru valorile TA sistolice și o precizie de 95,4% pentru valorile TA diastolice. Sistemul include o cameră digitală montată pe un trepied și un dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale comercial, ca dispozitiv de referinţă.

După o perioadă de repaus, participanţii au stat la o distanţă de aproximativ 50 de centimetri de camera video, ulterior li s-a cerut să nu se miște și să respire ușor, pentru a putea fi efectuată captura video.

Citiți și: VIDEO: Un robot poate diagnostica artrita reumatoidă în doar 15 minute

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe