Newsflash
Internaționale

Tromboliză intravenoasă sub tratament cu DOAC?

de Dr. Diana Andronache - ian. 13 2023
Tromboliză intravenoasă sub tratament cu DOAC?

Riscul de hemoragie intracraniană simptomatică este mai mic în rândul pacienţilor cu AVC ischemic care urmează tratament cu anticoagulante orale directe supuși trombolizei intravenoase, comparativ cu grupul de control, fără tratament anticoagulant.

Administrarea anticoagulantelor orale directe (DOAC), precum apixaban, dabigatran, edoxaban și rivaroxaban, pare să fie o opţiune primară eficientă de prevenire a accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic în rândul pacienţilor cu fibrilaţie atrială nonvalvulară. De asemenea, sunt stabilite în mod constant noi indicaţii pentru administrarea acestei terapii anticoagulante (tromboză venoasă, embolie pulmonară, boală coronariană stabilă).

În timp ce tromboliza este în prezent contraindicată pacienţilor care iau anticoagulante orale directe, unii clinicieni încă o administrează acestor pacienţi. Sunt utilizate diferite strategii de selecţie, inclusiv utilizarea agenţilor de inversare a efectului anticoagulant înainte de tromboliză ori selecţia pacienţilor cu activitate anticoagulantă redusă, notează autorii.

Un nou studiu, recent publicat în JAMA Neurology, constată că pacienţii cu AVC ischemic care primesc tromboliză nu par să asocieze un risc mai mare de hemoragie intracerebrală simptomatică (sICH) dacă urmează tratament cu anticoagulante orale directe. Studiul și-a propus să compare riscul de sICH la pacienţii sub tratament anticoagulant cu DOAC și cărora li se efectuează tromboliză pentru un episod de AVC ischemic acut cu grupul de control, în care au fost incluși pacienţii cu AVC acut care au primit tromboliză, dar care nu urmează tratament cu anticoagulante orale directe.

Rezultate favorabile

În acest studiu au fost incluși 33.207 pacienţi cu AVC ischemic acut pentru care s-a efectuat tromboliză. Dintre ei, 832 au primit anterior tratament cu DOAC (în cele 48 de ore premergătoare intervenţiei), iar 32.375 de pacienţi au fost incluși în grupul control, aceștia nefiind sub tratament cu DOAC.

Datele obţinute arată că rata neajustată a sICH a fost de 2,5% în rândul pacienţilor care iau DOAC, comparativ cu 4,1% în rândul pacienţilor din grupul de control. După ajustarea severităţii accidentului vascular cerebral și a altor predictori ai sICH iniţiali, pacienţii cu ingerare recentă de DOAC care au primit tromboliză au avut șanse mai mici de a dezvolta sICH. Nu a existat nicio diferenţă între diferitele strategii de selecţie.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe