Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Viitorul este al gelboţilor

de Dr. Diana Andronache - ian. 6 2023
Viitorul este al gelboţilor

Un nou robot gelatinos – „gelbot” – schimbă paradigma din domeniul roboticii soft prin designul său inteligent.

Robotica soft folosește ca materiale gelurile pe bază de apă, materiale promiţătoare cu structură similară jeleurilor.

Este vorba de hidrogeluri termoresponsive reversibile, care se „umflă” și se „dezumflă” la temperaturi între 30 și 60 de grade Celsius, în condiţii ambientale sau de fiziologie umană. Acestea se deplasează prin „târâre”, iar provocarea consta până acum în spargerea simetriei mișcării, pentru a le putea imprima o deplasare unidirecţională.

Un nou robot gelatinos – „gelbot” – schimbă paradigma din domeniul roboticii soft prin designul său inteligent.

Anterior, cercetătorii au demonstrat că gelurile care își schimbă dimensiunea ca răspuns la modificările de temperatură pot fi folosite pentru a crea structuri inteligente.

De data aceasta, echipa de la Universitatea Johns Hopkins a demonstrat pentru prima dată că umflarea și micșorarea gelurilor pot fi manipulate strategic pentru a deplasa roboţii în anumite direcţii, cu o mișcare ondulatorie, asemănătoare unui val sau mișcării unui vierme.

„Gelboţii” au fost creaţi cu ajutorul unei imprimante 3D, folosind straturi duble formate din poli(N-isopropilacrilamidă (pNIPAM) and poliacrylamide (pAAM). Autorii studiului prevăd o multitudine de aplicaţii practice, inclusiv administrarea ţintită a medicamentelor.

poza 4

De asemenea, David Gracis, autorul principal al studiului, speră să determine mișcarea acestor roboţi ca răspuns la variaţiile nivelurilor biomarkerilor umani și ale substanţelor biochimice.

Citiți și: Centură pentru monitorizarea IC


Notă autor:

https://www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.add2903

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe