Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Studii efectuate pe piele artificială

de Dr. Diana Andronache - feb. 3 2023
Studii efectuate pe piele artificială

Folosind tehnici de inginerie genetică, cercetătorii au dezvoltat un model de piele umană artificială cu ajutorul căruia au reușit să blocheze creșterea invazivă într-un model de cancer de piele.

poza2În circumstanţe normale, celulele pielii nu invadează hipodermul. Însă în situaţii patologice, atunci când apar celule canceroase, celulele din straturile pielii se invadează reciproc, proces numit creștere invazivă.

În studiul lor, publicat în Science Signaling, cercetătorii au investigat semnalizarea TGF-β în diferite contexte, normale și patologice, și au aplicat diferite metode cu scopul de a bloca creșterea invazivă în cancerul de piele.

Pielea artificială folosită de cercetători este alcătuită din modele tridimensionale organotipice umane, modificate genetic. Celulele pielii sunt produse pe ţesut subcutanat format din colagen, ceea ce determină celulele să crească în straturi, la fel ca pielea umană.

Spre deosebire de modelele pe șoareci, modelul de piele artificială dezvoltat permite cercetătorilor să introducă modificări genetice relativ rapid, ceea ce oferă o nouă perspectivă asupra sistemelor care ajută la dezvoltarea și reînnoirea pielii.

Astfel, cercetătorii pot să reproducă și să urmărească dezvoltarea altor afecţiuni ale pielii, nu doar a cancerului de piele.

Citiți și: O nouă abordare în tratarea complicaţiilor din boala Crohn

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe