Subiecte interesante au fost dezbătute la prima ediţie a conferinţei NefroCall. Nu au lipsit discuţiile despre opţiunile terapeutice nou apărute în Nefrologie sau despre legătura dintre boala cronică de rinichi și alte afecțiuni.
Ediţia de anul acesta a TIFF vine cu nu mai puţin de 200 de filme cu tematică diversă și invitaţi de top din industria cinematografică naţională și internaţională.
Suntem în faţa unui proiect unic, deocamdată local – crearea unui registru de urmărire a remodelării ventriculare stângi post-infarct miocardic acut, în scopul prevenirii insuficienţei cardiace – REDEFINE-HF.
Cluj-Napoca va reprezenta România, în premieră absolută, la Bienala de Design de la Londra (perioada 1-25 iunie), ca urmare a unui demers artistic al Asociaţiei Culturale Artistice Art Mirror.
Peste 100 de specialiști din ţară și de peste hotare au participat, la Cluj-Napoca, la conferinţa „Ecografia în dermatologie”.
Dintr-un total de 2.260 de nașteri înregistrate anul trecut la clinica Obstetrică-Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca, 84 au fost la tinere minore, inclusiv la fetiţe de 12-13 ani.
Ediţia de anul acesta a masterclassului de Neurochirurgie s-a remarcat printr-un interes deosebit al studenţilor pentru neuroștiinţe, în general, și pentru neurochirurgie, în particular.
Subiecte de interes au fost dezbătute, recent, la ediţia de anul acesta a Simpozionului româno-italian de gastroenterologie. Evenimentul știinţific a inclus în premieră și două lucrări de gerontogastroenterologie.
Deși o specialitate mai puţin populară, Medicina de igienă este foarte utilă atât în mediul spitalicesc, cât și la nivelul societăţii. În spitale ea poate ajuta, între altele, la reducerea numărului de infecţii asociate asistenţei medicale, spune prof. dr. Monica Popa.
Recent, Centrul dedicat bolii Gaucher și Societatea Română de Neurogastroenterologie au organizat cea de-a 16-a ediţie a simpozionului dedicat bolilor rare.
Volumul „Momente din istoria dizabilităţii. Repere cronologice și aspecte sociale” pune în lumină un domeniu delicat, care de-a lungul timpului a avut parte de numeroase momente neplăcute.
La nivel mondial se vorbește tot mai mult despre Healthy aging, sau cum să îmbătrânim sănătos. Despre factorii care ne asigură o bătrâneţe activă, și nu numai, am discutat cu dr. Andreea Zamfirescu, medic primar Geriatrie și Gerontologie.
Dinamică și într-o continuă dezvoltare, Medicina de laborator a făcut progrese majore începând cu anul 2008, spune prof. dr. Alexandra Mărioara Crăciun.
O statuie a profesorului Iuliu Haţieganu a fost dezvelită recent, la Cluj-Napoca, într-un eveniment organizat în contextul Zilei Culturii Naţionale.
Chiar dacă și-a pierdut din greutate, Istoria medicinei rămâne un fond de cultură generală. O specialitate din care studenţii la Medicină, și nu doar ei, au ce învăţa, spune prof. dr. Dana Baran, profesor de Istoria medicinei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Dr. Gheorghe Ștef, medic primar Medicină internă, se alătură listei de cetăţeni de onoare ai orașului Sighetu Marmaţiei.
Luna trecută, prof. dr. Mircea-Gelu Buta a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa.
Deciziile medicale ale prof. dr. Nicolae Crișan, medic primar Urologie, pornesc de la ideea de a le oferi pacienţilor săi o calitate a vieţii cât mai ridicată. În activitatea de zi cu zi folosește frecvent chirurgia minim invazivă, fiind și autorul a câteva premiere medicale.
În chirurgia pediatrică, volumul de muncă sporește de la o săptămână la alta, în timp ce specialiștii sunt tot mai puţini, spune dr. Horaţiu Viorel Gocan, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică. În plus, în ciuda progreselor informaţionale înregistrate, copiii sunt mult mai bolnavi, a subliniat specialistul.
Bolile musculoscheletale nu sunt foarte bine reprezentate în lumea medicală, chiar dacă patologia este destul de frecventă, au subliniat specialiștii români în cadrul unei dezbateri organizate la Cluj-Napoca.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe