Newsflash
Cultură

Filme cu tematică medicală la TIFF 2024

de Demostene ŞOFRON - iun. 14 2024
Filme cu tematică medicală la TIFF 2024

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 14-24 iunie, propune pelicule cu tematici pe cât de diverse, pe atât de atrăgătoare.

Printre producţiile care merită menţionate le amintim și pe cele cu tematică medicală, mult mai multe decât la ediţia din 2022, de exemplu. Păzitorii formulei (foto principală) este un film din Serbia, bazat pe fapte reale, cu acţiune în octombrie 1958. În urma unui experiment secret desfășurat la centrala nucleară din Vinca, ex-Iugoslavia, mai mulţi cercetători sunt expuși la doze letale de radiaţii. Sunt trimiși la Institutul Curie de la Paris, unde li se propune un tratament șocant – primul transplant de măduvă osoasă efectuat pe oameni. 

Pelicula franceză Bestia ne plasează într-un viitor în care emoţiile vor fi considerate o ameninţare la adresa oamenilor și a societăţii. Gabrielle se decide să-și purifice ADN-ul într-o mașinărie cu puteri miraculoase, de anulare a oricăror sentimente.

Experimente medicale, terapii și suferinţă

Planul 75 (Japonia) prezintă un experiment guvernamental, prin care vârstnicii să accepte de bunăvoie eutanasierea. Diag­nostic: disident (Ucraina), un film de o actualitate frapantă, prezintă povestea unor persoane arestate pentru „propagandă antisovietică”. Ele sunt internate în spitale psihiatrice, unde li se pune un singur diagnostic, cel de schizofrenie, cu evoluţie... „lentă”. Marele final (Germania) este o peliculă despre boală, înstrăinare, moarte – o familie în care soţul suferă de demenţă, soţia este diagnosticată cu diabet și cancer, iar fiica este alcoolică. Totul și Eva (Danemarca) abordează problema fertilizării in vitro, prezentând spaima unei tinere femei de a avea parte de un donator... psihopat.

În sumar mai figurează Hipnoza (Norvegia, despre hipnoterapie pentru renunţarea la fumat), La reine (Cehia – dependenţa de droguri) și Cu capul înainte (Germania), având ca temă alcoolul, ospiciile, tentativele de suicid.  Ultimul este proiecţie de gală în onoarea actriţei Sibel Kekilli, membră a juriului TIFF 2024.

În fine, sunt așteptate producţia „Moromeţii 3”, regia Stere Gulea, respectiv filme precum „Shoshana” (Italia; fapte reale ale anilor ’30; thriller politic), „Între tăcere și păcat” (România; poezia ca unealtă de exprimare a libertăţii sub dictatura lui Ceaușescu), „Tovarăși: facerea, gloria și desfacerea unui dictator” (România).

Regizorul italian Daniele Luchetti (Premiul Special pentru contribuţia adusă la cinematografia mondială) și actriţa Catrinel Dumitrescu (Premiul pentru întreaga carieră artistică) vor fi laureaţi la TIFF 2024.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe