Newsflash
ACTUALITATE Știri

Screening pentru cancerul gastric, cu finanţare europeană

de Demostene ŞOFRON - mai 17 2024
Screening pentru cancerul gastric, cu finanţare europeană

Recent, a fost lansat proiectul „TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană”. România este parte a acestuia prin intermediul UMF din Cluj-Napoca.

Rata de deces în rândul persoanelor cu cancer gastric din România este de 4%. Anual, aproximativ 4.000 de români sunt diagnosticaţi cu această afecţiune. Un factor de risc în apariţia patologiei îl constituie stilul de viaţă. „În discuţie intră fumatul, alcoolul, chiar dacă nu a fost pusă în evidenţă o relaţie clară între alcool și apariţia cancerului gastric. În prezent, știm că bacteria Helicobacter pylori trăiește în mucoasa stomacului, creând modificări ale acesteia. Pentru a combate cancerul gastric, trebuie să combatem Helicobacter pylori. Filosofia este următoarea: să depistăm prezenţa bacteriei la tineri, 30-34 de ani, prin teste serologice, repetate dacă se impune”, a explicat prof. dr. Dan L. Dumitrașcu (foto), coordonatorul proiectului TOGAS în ţara noastră, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea acestuia. 

Prin intermediul proiectului cu finanţare europeană, va fi evaluată fezabilitatea strategiei de testare și tratare a H. pylori, pe un eșantion de 2.000 de persoane. Această strategie este aplicată în premieră în Europa, iar România este unul dintre parteneri prin Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca. Alături de ţara noastră, în proiect mai sunt implicate Slovenia, Croaţia, Polonia, Irlanda, Letonia.

Testare și tratament

Principalele platforme de lucru sunt conturile UMF Cluj/TOGAS ROMANIA de pe reţelele sociale. Un laborator intern al universităţii clujene a fost dotat cu truse de testare aprobate de consorţiul TOGAS. Suma alocată ţării noastre este de aproximativ 200.000 de euro, dintre care 150.000 de euro sunt destinaţi dezvoltării programului, pentru efectuarea serologiei necesare. Participanţii la studiu care obţin un rezultat serologic pozitiv vor fi rechemaţi pentru un al doilea test, de confirmare. Persoanele diagnosticate pozitiv sunt eligibile pentru terapia de eradicare acoperită de sistemul de asigurări obligatorii de sănătate. 

Cancerul gastric este a patra cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial și al cincilea cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer. Anual sunt înregistrate peste un milion de noi cazuri – 136.000 de cazuri noi în Europa anului 2020 – și aproape 800.000 de decese. Se estimează că în 2040, numărul cazurilor noi va ajunge la aproximativ 170.000, iar cel al deceselor la 120.000. Tendinţa de creștere vizează populaţia tânără, cu vârsta cuprinse între 30 și 34 de ani. În plus, cazurile noi ajung în serviciile de specialitate în stadii avansate. Motiv pentru care detectarea precoce devine crucială.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe