Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca a marcat anul acesta 95 de ani de luptă împotriva cancerului – un prilej pentru a rememora trecutul Institutului, dar și pentru a sublinia realizările prezentului.
Istoria Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) începe în 1929, ca Institut pentru Profilaxia și Tratamentul Cancerului, părinte-fondator fiind prof. dr. Iuliu Moldovan. Este unul dintre primele centre medicale de profil din Europa, dar este și prima unitate de cercetare care și-a luat ca obiectiv principal înscris în titulatură „studiul profilaxiei cancerului”, sub umbrela generoasă a mottoului „Împreună redăm speranţa”, valabil și în zilele noastre.
Între momentele importante din istoria IOCN menţionăm: apariţia revistei Cancerul, prima publicaţie cu caracter oncologic din România (1933), înfiinţarea școlii de ginecologie oncologică, în anul 1940, de prof. dr. Constantin Stanca, dezvoltarea componentei anatomoclinice, datorată prof. dr. Rublin Popa (în timpul directoratului, 1940-1957), preluarea conducerii institutului de prof. dr. Ion Chiricuţă (1958 – i se datorează atât sediul actual, cât și formarea multor generaţii de specialiști oncologi), deschiderea primei secţii de oncopediatrie din România (1982), deschiderea Centrului Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului (ianuarie 2024). Acesta din urmă este rodul unei colaborări între IOCN și Universitatea Babeș-Bolyai, prin UBBMed (School of Health). Principalul scop al noului centru este abordarea complexă și integrată, bio-psiho-socială a cancerului, pornind de la o infrastructură de top (instalaţia radiologică de mamografie tip Senographe Pristina 3D, imagistică biomedicală avansată).
Numai în ultimii cinci ani, au fost trataţi în Institut peste 63.000 de pacienţi, care au beneficiat de peste 450.000 de servicii medicale. Peste 60% dintre aceștia au fost persoane din afara judeţului Cluj. „Tratăm cea mai mare parte dintre formele de cancer, cu rezultate oncologice similare cu ale altor centre de cancer din centrul și vestul Europei. Meritul principal revine personalului medical. (...) Actul medical în sine nu ar avea rezultate fără o activitate de cercetare de înaltă performanţă. (...) Deschiderea spre abordări inovatoare, susţinută de o infrastructură state-of-the-art, a permis Institutului să dezvolte unul dintre cele mai performante Departamente de Cercetare în cancer din ţară”, a declarat dr. Ioan-Cătălin Vlad (foto), managerul IOCN.
Tot în ultimii cinci ani, în cadrul IOCN au fost implementate 42 de proiecte, cu diverse surse de finanţare (fondurile norvegiene, europene), în valoare de
aproximativ 48 de milioane de euro. Dintre acestea, 24 sunt proiecte de cercetare, cu o valoare de 6,5 milioane de euro. „Cât privește investiţiile, de departe cel mai important obiectiv al nostru a fost inaugurarea, în 2021, a noii clădiri a secţiei clinice de hematologie, dotată cu aparatură de ultimă generaţie. Secţia a fost recent acreditată pentru desfășurarea activităţilor de transplant. Trebuie să menţionez și achiziţionarea celor doi roboţi de diluţie pentru citostatice, o premieră într-un spital public din România”, a adăugat managerul IOCN.
O altă investiţie majoră a fost extinderea spaţiului dedicat tratamentelor oncologice în spitalul de zi. Un alt capitol important îl constituie investiţiile în dotarea cu aparatură pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale. Nu în ultimul rând, menţionăm renovarea completă a secţiei clinice Chirurgie 2 și a celor trei secţii de radioterapie. Valoarea acestor investiţii depășește 20 de milioane de euro.
Luna aceasta, IOCN și Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au încheiat un parteneriat privind prevenţia și diagnosticarea precoce a cancerului, precum și accesul la tratamente noi. „La TIFF, filmele ne duc în lumi fascinante și ne spun povești incredibile, dar, de foarte multe ori, viaţa bate filmul în moduri care ne provoacă și ne inspiră să acţionăm. Cancerul reprezintă o provocare majoră pentru comunitatea noastră, însă e o provocare pe care o putem depăși prin prevenţie, precum și prin acces rapid la tratamente adecvate, pentru că astăzi există tratamente inovatoare cu intenţie curativă”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.
El s-a arătat mândru de realizările Institutului, însă a recunoscut că acest lucru vine și cu responsabilitatea continuă a IOCN de a se menţine la cel mai înalt standard și de a asigura cea mai bună îngrijire pentru pacienţi. „Performanţele noastre medicale sunt reflectate în fiecare zâmbet al unui pacient vindecat, în fiecare semn de speranţă restabilită în fiecare etapă câștigată în lupta împotriva cancerului. Acestea nu sunt doar cifre și statistici, ci povești de curaj, determinare și perseverenţă, care demonstrează angajamentul nostru faţă de misiunea noastră”, a conchis acesta. Pentru activitatea depusă în lupta împotriva cancerului, profesorului Patriciu
Achimaș-Cadariu i-a fost conferit, prin decret prezidenţial, Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler.
De partea cealaltă, Tudor Giurgiu, președintele TIFF, a subliniat că festivalul nu este la prima iniţiativă de susţinere a luptei împotriva cancerului, în special a cancerului în rândul femeilor:
„Este responsabilitatea colectivă să ne asigurăm că fiecare femeie are șansa de a trăi o viaţă sănătoasă și împlinită, indiferent de ţara în care trăiește. Considerăm că suntem mai mult decât un festival de film, TIFF este un spaţiu al conștiinţei sociale și al implicării comunitare. Suntem deci onoraţi să colaborăm cu IOCN. Împreună putem face o diferenţă semnificativă în vieţile celor afectaţi de această boală”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe