Newsflash
Cultură

S-a redeschis Muzeul Farmaciei din Cluj

de Demostene ŞOFRON - feb. 9 2024
S-a redeschis Muzeul Farmaciei din Cluj

După aproape șase ani de lucrări de restaurare și extindere, Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca și-a redeschis porţile de Ziua Culturii Naţionale.

Componentă importantă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca este găzduit de Casa Hintz, unde dispune de spaţii generoase. Dotările și facilităţile sunt de nivelul unui muzeu de secol XXI, găzduind aproximativ 7.000 de exponate. Clădirea – retrocedată în 2008 moștenitorului de drept, dr. Hintz Gyorgy – este un mozaic arhitectural unic.

Parterul cuprinde vechea și noua oficină, camera materialis (piese de mobilier farmaceutic pictat); biroul farmacistului (sunt expuse o parte din fondul de carte veche farmaceutică, diplome farmaceutice, obiecte de artă). La subsol, Sala multimedia se remarcă prin tezaurul monetar descoperit în subsolul casei (ascuns în timpul epidemiei de holeră din 1873), prin fotografii ale membrilor familiei Hintz, realizate de Ella Hintz în prima parte a secolului XX și, nu în ultimul rând, printr-un fragment de zid roman.

Colecţii valoroase

Alte săli de interes sunt: laboratorul, din care nu lipsesc instrumente și echipamente pentru producerea de remedii, sau sala de educaţie muzeală – un spaţiu al preparării săpunurilor și parfumurilor, în care se pot experimenta procedee simple din vechile farmacii.

Demnă de menţionat este și sala colecţiei de aparatură medicală, care cuprinde, între altele: obiecte grupate pe specialităţi medicale, aparate Roentgen, patul pentru consultaţii al profesorului Iuliu Haţieganu, trusă de cistoscopie, electrocardiograf cu două canale, seringi, vaccinuri, oscilometru Pachon, aparat pentru anes­tezie profundă cu circuit închis. Ultima sală de la subsol este amfiteatrul anatomic. Dedicată chirurgiei, încăperea este organizată sub forma amfiteatrelor în care operaţiile chirurgicale se desfășurau cu asistenţa cadrelor medicale, dar și a publicului.

Avem în Muzeul Farmaciei dovada istorică a unui Cluj ca important centru medical și farmaceutic, cu un viitor cert prin implementarea unor noi programe educaţionale de profil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe