Newsflash
Cultură

Medicină și Artă, două stări de graţie

de Demostene ŞOFRON - dec. 8 2023
Medicină și Artă, două stări de graţie

Salonul de Iarnă al Medicilor, ajuns la cea de-a 53-a ediţie, și-a deschis porţile luni, 4 decembrie. Spaţiile tradiţionalei gazde, Turnul Croitorilor, au devenit neîncăpătoare la ora vernisajului.

Salonul celebrează, în egală măsură, tradiţia și transformarea pasiunii pentru artele vizuale într-o activitate specifică profesioniștilor. Mă gândesc numai la faptul că am avut parte de expoziţii personale ale medicilor: Aurelia Chișu, Alina Mureșan, Liviu Vlad, Viorel Lupu, Radu Andrei Moga. Acestea sunt doar câteva exemple, ocazii pentru subsemnatul de a le consemna sau de a le vernisa.

Ediţia de anul acesta, coordonată de doctorul Radu Andrei Moga, aduce pe simeze 60 de participanţi, dintre care opt sunt studenţi. Expoziţia poate fi vizitată până la 17 decembrie. Ca noutate, remarc prezenţa nu numai a mediciniștilor de la UMF „Iuliu Haţieganu”, ci și a studenţilor Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Știinţe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Aceștia din urmă reprezintă o premieră în sensul bun al cuvântului. Tot o noutate o reprezintă prezenţa doctorului Alexandru Znagovan din Chișinău, cu speranţa de a vedea și cunoaște și alţi medici pictori din Republica Moldova.

Diversitate și calitate

Cuvântul-cheie al expoziţiei este diversitatea, în cadrul ei fiind expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică, ceramică, fotografie, grafică computerizată, icoane, tehnici mixte (pictură pe mătase, ca să dau un exemplu). Expozanţii  reprezintă mai toate domeniile medicale (stomatologie, medicină generală, chirurgie generală, neurochirurgie, psihiatrie pediatrică, ORL, genetică, obstetrică-ginecologie, oncologie, endocrinologie, medicină de familie, medicină de laborator). 

O altă notă caracteristică a actualului Salon este calitatea lucrărilor, mult peste ediţiile anterioare. Mă opresc, între altele, asupra lucrărilor semnate de doctorii Carmen Reisenbuchler, Korosi  Milena – pictură pe mătase, Alexandru Florian, Liviu Vlad – o revenire mult așteptată și dorită pe simezele Salonului –, Janos Szidonia,  Alina Mureșan (am avut bucuria unei vernisări nu cu mult timp în urmă), Viorel Lupu (am vernisat personala „Arta și lumea psihicului uman”, în martie 2023; urmează, în 15 decembrie, o nouă expoziţie personală, „Parada cavalerilor”), Cosmin Puia, Corina Jecan, Genoveva Gomboș.

Expoziţia trebuie văzută, de aici și îndemnul meu de a-i trece pragul. Sunt două stări de graţie: arta de a vindeca, respectiv, artele vizuale, care se completează reciproc. Ele aduc, prin emoţiile și sentimentele generate, stări de bine, de confort intelectual și nu numai.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe