Newsflash
Apariții editoriale

Umorul, singura apărare

de Florentina Ionescu - apr. 29 2022
Umorul,  singura  apărare

Microromanul lui Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, apărut anul acesta la Editura Nemira, abordează un subiect rar întâlnit în literatură.

Chiar coordonatoarea colecţiei „n’autor” în care a apărut acest volum, Eli Bădică, afirmă că „epilepsia este surprinsă rarisim în literatura română contemporană”. Nu pretind că aș fi un cititor de „cursă lungă” și nici că am „devorat” mii de cărţi în tentativele mele de a scrie proză scurtă la cursurile de creative writing, însă ceea ce m-a atras la romanul lui Bogdan Munteanu a fost, într-o mare măsură, mottoul scos în evidenţă pe copertă: „În faţa epilepsiei, umorul rămâne singura apărare”.

bogdan-munteanu-stai-jos-sau-cazi

Romanul lui abordează o temă inedită, mai arată coordonatoarea. Și pe bună dreptate. Crizele epileptice sunt descrise uman, totuși cu umor, făcându-l pe cititor martor la ceea ce se întâmplă în mintea și în viaţa personajului, Ciprian, în vârstă de 40 de ani. El realizează după un timp că trebuie să-și accepte boala cu tot bagajul de trăiri, dureri, pierderi scurte de memorie. Însă acceptarea nu e deloc o etapă la care se ajunge cu ușurinţă.

Dacă vreţi să citiţi un roman plin de umor, cu „un titlu-mantră”, Stai jos sau cazi vă va cuceri încă de la primele rânduri. În paginile sale veţi vedea cum se ţese această luptă constantă cu o boală tabu, obstacolele pe care trebuie să înveţe să le depășească Ciprian, precum și lungul drum până la acceptare: „Dar știi ceva? O să mai încerc. Și mai știi ceva? Mi-e teamă de aure, convulsii, răni, spitale, doctori, medicamente, restricţii. Prea multe cuvinte noi în vocabularul meu de zi cu zi”.

Dincolo de volumul copleșitor de noţiuni despre o boală care pare că îl determină pe Ciprian să facă „login într-o aplicaţie care confirmă că sunt viu” și dincolo de descrierea convulsiilor în urma cărora se lovește la cap, sângerează și arată de parcă s-ar fi luptat cu vikingii, cititorul este, totodată, martorul tăcut al numeroaselor suișuri și coborâșuri din care personajul învaţă, totuși, lecţii preţioase: „N-am acceptat boala, încă o iau peste picior. O fi și o chestie de demnitate. Nimănui nu-i place să fie îngenuncheat”.

Mărturisirile personajului Ciprian m-au făcut să mă gândesc, în timp ce citeam romanul, la propriul unchi diagnosticat cu epilepsie, care a urmat toată viaţa un tratament pentru o boală despre care nu înţelegeam nimic.

Citiți și: Partea povestită a pandemiei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe