Newsflash
Internaționale

Anomalii în placentele femeilor cu COVID-19

de Florentina Ionescu - mai 20 2020
Anomalii în placentele femeilor cu COVID-19

Un studiu a arătat că placentele femeilor însărcinate care au fost infectate cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) au prezentat anomalii, în comparație cu placentele femeilor neinfectate.

Potrivit news-medical.net, placentele au avut mai multe caracteristici ale malperfuziei vasculară materne, un tipar recunoscut al leziunilor placentei care este asociat cu consecințe adverse ale sarcinii. Exemple ale acestor consecințe nefaste au fost demonstrate anterior, cum ar fi dezvoltarea redusă a fătului, preeclampsia, nașterea prematură și nașterea unui făt mort. 

placenta femei cu COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago spun că rezultatele lor indică faptul că monitorizarea sporită în timpul sarcinii ar putea fi un motiv întemeiat în cazurile de COVID-19.

Ce a mai arătat examinarea placentelor

Cercetătorii au examinat placentele a 16 femei cu COVID-19 care au născut între 18 martie și 5 mai 2020. Ei au comparat apoi rezultatele cu cele obținute de la examinările placentelor din timpul controalelor și ale placentelor femeilor cu istoric de melanom.

Cercetătorii spun că un punct forte al studiului lor este faptul că au inclus două seturi distincte de grupuri de control. Placentele sunt examinate clinic doar în cazurile unei indicații anume, ca de exemplu o boală sau o complicație la naștere.

„Istoricul de melanom este o indicație pentru examinarea placentei, dar este considerat un factor independent de consecințele sarcinii și, prin urmare, unii experți au încurajat folosirea acestor paciente ca grup de control”, a explicat echipa de cercetători.

14 dintre femeile din studiu au născut la termen, una a născut la 34 de săptămâni, iar o femeie a pierdut sarcina la 16 săptămâni. Cea din urmă nu a fost inclusă în analiza statistică, pentru că analiza a fost concepută pentru a evalua doar sarcinile din trimestrul al treilea.

În ciuda dimensiunii reduse a populației incluse în studiu, cercetătorii spun că au observat anumite tendințe. În comparație cu femeile din grupurile de control, placentele din al treilea trimestru au avut o predispoziție mai mare să prezinte cel puțin o trăsătură a malperfuziei vasculare placentare, au scris specialiștii.

12 dintre cele 15 femei cu COVID-19 au prezentat caracteristici ale malperfuziei vasculare placentare, în comparație cu 7.754 și, respectiv, 17.479 de femei din grupurile de control și în comparație cu 59 din 215 de femei din grupurile de control cu istoric de melanom.

Exemple ale acestor caracteristici ale malperfuziei vasculare placentare au inclus trombii interviloși și corangioza placentei. Autorii studiului spun că faptul că corangioza a fost semnificativ mai des întâlnită la femeile cu COVID-19 este un lucru interesant, pentru că este asociată cu reducerea saturației de oxigen și este observată adesea la femeile care locuiesc la altitudini mari.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe