Două unități sanitare din Timișoara au fost parteneri și beneficiari în cadrul unui proiect ce a vizatt îmbunătățirea stării de sănătate a mamei și copilului.
Proiectul „Dezvoltarea unui sistem regional de centre medicale de excelenţă în screening prenatal în Regiunea de Vest”, COD SMIS 149478, a fost implementat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara „Pius Brînzeu” și de Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în calitate de parteneri și beneficiari, în perioada 14 iunie 2021-29 decembrie 2023.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat îmbunătățirea accesului populației la programe de sănătate şi la servicii medicale de prevenție, screening prenatal, diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii ale gravidei și copilului, cu impact asupra îmbunătățirii stării de sănătate a mamei și copilului și reducerea riscului de deces infantil și matern în regiunea de vest a țării, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției, la finalul anului trecut, de reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara „Pius Brînzeu”.
- Creșterea numărului de persoane din Regiunea Vest care beneficiază de programe de sănătate, de servicii medicale de prevenție, screening prenatal, diagnostic și tratament precoce al principalelor patologii ale gravidei și copilului.
- Îmbunătățirea accesului populației din Regiunea Vest la informare, educare și conștientizare privind serviciile de screening prenatal, importanța controalelor medicale în sarcină și a unui stil de viață sănătos.
- Îmbunătățirea infrastructurii de sănătate prin înființarea a două Centre de screening prenatal în Regiunea Vest, în cadrul celor două instituții medicale partenere de proiect.
Sarcina reprezintă o perioadă specială în viața unei femei, aceasta fiind măsurată de la data ultimei menstruații până la nașterea copilului. Dispensarizarea sarcinii are scopul de a evalua starea de bine a viitoarelor mămici și de a identifica anumite afecțiuni care ar putea dăuna fătului. În lipsa monitorizării, sarcina se poate complica, punând în pericol viața fătului, dar și a mamei.
Frecvența consulturilor diferă în funcție de fiecare trimestru de sarcină. Până la vârsta gestațională de 28-32 săptămâni consulturile vor fi lunare, după care o dată la 2 săptămâni între săptămânile 32-36 de sarcină și săptămânale în săptămânile 36-40.
Prin acest proiect, 2.500 de femei gravide din județele regiunii de vest a țării (Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș) au beneficiat de programe de sprijin (screening) sub forma serviciilor de screening prenatal, peste 50% dintre beneficiare având domiciliul în mediul rural.
Monitorizarea gravidelor a avut în vedere cele trei trimestre ale sarcinii:
Trimestrul I (1-13 săptămâni):
- Analize medicale (grup sanguin, Rh, hemoleucogramă, coagulogramă, glicemie, uree, creatinină, acid uric, TGO, TGP, sumar urină, urocultură, VDRL, HIV, antigen HBs, anticorpi anti HCV)
- Cultură de col
- Secreție vaginală
- Examen citologic cervico-vaginal Babeș Papanicolaou
- Complex TORCH (toxoplasmă,rubeolă, citomegalovirus, Herpes)
- Ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii. Morfologie de prim trimestru și dublu test (11-13 săptămâni)
Trimestrul II (14-27 săptămâni):
- Analize medicale (hemoleucogramă, glicemie, sumar de urină)
- Cultură col
- Secreție vaginală
- Test de toleranță la glucoză +/- hemoglobina glicată (24-28 săptămâni + 6 zile)
- Triplu test (16-20 săptămâni)
- Ecografie de morfologie fetala trimestru II (19-24 săptămâni)
Trimestrul III (28-40 săptămâni):
- Analize(hemoleucogramă, coagulogramă, glicemie, uree, creatinină, TGO, TGP, sumar urină, urocultură, VDRL, HIV)
- Secreție vaginală
- Cultură de col(screening pentru streptococul beta hemolitic- 34-37 săptămâni + 6 zile)
- Ecografie de morfologie fetală trimestru III (29-33 săptămâni+ 6 zile).
În structura spitalelor partenere au fost înfiinţate două centre regionale de screening prenatal care au fost dotate cu echipamente medicale performante: ecografe, mese ginecologice, lampă de examinare, scaun recoltare analize medicale, echipamente pentru laboratorul de genetică medicală.
Echipa medicală implicată în acest proiect a realizat un ghid comun privind managementul malformaţiilor fetale.
S-a dezvoltat o pagină web dedicată promovării activităţilor proiectului (https://screeningprenatal-vest.ro/) şi s-a realizat o campanie de informare privind importanţa screeningului prenatal.
Valoarea proiectului a fost de 12.093.868,29 de lei, din care valoarea cofinanțării din Fondul Social European a fost de 12.093.868,29 de lei.
Acest proiect a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe