Newsflash
ACTUALITATE Știri

Un hormon produs de făt, responsabil de grețurile și vărsăturile gravidelor

de Magdalena Tănăsescu - dec. 19 2023
Un hormon produs de făt, responsabil de grețurile și vărsăturile gravidelor

Grețurile și vărsăturile cu care multe femei se confruntă în timpul sarcinii sunt cauzate de un hormon produs de făt, o proteină cunoscută sub numele de GDF15.

Un nou studiu, publicat recent în revista Nature, arată că gradul de greață și vărsături pe care o femeie îl experimentează în timpul sarcinii este direct legat atât de cantitatea de GDF15 produsă de partea fetală a placentei și trimisă în sângele ei, cât și de sensibilitatea ei la efectul acestui hormon.

Cercetătorii au studiat datele culese de la femei care au participat la mai multe studii. Echipa de oameni de știință a descoperit că unele femei au un risc genetic mult mai mare de hiperemesis gravidarum, asociat cu niveluri mai scăzute ale hormonului în sânge și țesuturi în afara sarcinii.

„Copilul care crește în uter produce un hormon la niveluri cu care mama nu este obișnuită. Cu cât este mai sensibilă la acest hormon, cu atât va fi mai bolnavă. Știind acest lucru ne dă un indiciu despre cum am putea acționa preventiv”, a afirmat profesorul Stephen O'Rahilly, unul dintre autorii studiului, co-director la Wellcome - Institutul de Științe Metabolice al Consiliului de Cercetare Medicală de la Universitatea din Cambridge.

Până la șapte din zece sarcini sunt afectate de greață și vărsături, iar la unele femei aceste simptome pot fi grave. Hiperemesis gravidarum este cea mai frecventă cauză de internare în spital la femei în primele trei luni de sarcină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe