Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Algoritm ce prezice nefropatia diabetică

de Florentina Ionescu - iun. 23 2023
Algoritm ce prezice nefropatia diabetică

Cercetătorii au dezvoltat un algoritm care folosește markerii genetici pentru a prezice dacă o persoană cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) va dezvolta boală cronică de rinichi (BCR), numită în cazul acesta nefropatie diabetică.

Boala ar putea fi anticipată cu ani buni înainte, iar o astfel de informaţie ar oferi un mod mai bun de diagnosticare și de tratare. Oamenii de știinţă de la Chinese University of Hong Kong au colaborat cu cei de la Sanford Burnham Prebys pentru a dezvolta un model computaţional care poate să prezică dacă o persoană cu DZ2 va dezvolta boală cronică de rinichi.

 Pentru că riscul individual de BCR este dificil de evaluat doar pe baza criteriilor clinice, cercetătorii au apelat la metilarea  ADN-ului. Procesul reprezintă o alterare epigenetică și a fost asociat cu riscul apariţiei cancerului și a altor boli, precum cele cardiovasculare.

În esenţă, au folosit metilarea ADN-ului ca marker pentru a învăţa modelul lor computaţional să prezică funcţia rinichilor. Ei au utilizat datele de la 1.271 de pacienţi cu DZ2. Modelul creat a folosit markerii metilării dintr-o probă de sânge pentru a prezice atât funcţia actuală a rinichilor pacienţilor, cât și modul în care vor funcţiona rinichii în anii următori. Unul dintre autorii corespondenţi ai studiului, Kevin Yip, a subliniat că algoritmul ar putea fi cu ușurinţă implementat împreună cu metodele actuale folosite pentru evaluarea riscului ca pacienţii să dezvolte BCR.
 


Notă autor:

Sursă articol: https://newatlas.com/health-wellbeing/algorithm-genetic-markers-kidney-disease/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe