Newsflash
Hi-tech & Gadgets

DZ2, detectat prin voce

de Florentina Ionescu - nov. 17 2023
DZ2, detectat prin voce

Cercetătorii implicaţi într-un studiu recent au antrenat un model de inteligenţă artificială (IA) pentru a diagnostica diabetul zaharat de tip 2 (DZ2), după ce a ascultat vocea pacienţilor timp de 6-10 secunde.

Ei au antrenat algoritmul de învăţare automată să recunoască 14 deosebiri vocale în ceea ce privește vocea persoanelor cu DZ2, în comparaţie cu cei care nu aveau boala.

Oamenii de știinţă de la Klick Applied Sciences din Canada au lucrat împreună cu colegii lor de la Ontario Tech University. Ei au antrenat modelul de IA folosind 267 de înregistrări ale vocii unor persoane din India. În total, 72% dintre participanţi (79 de femei și 113 bărbaţi) fuseseră deja diagnosticaţi ca non-diabetici. Ceilalţi participanţi (18 femei și 57 de bărbaţi) aveau un diagnostic de DZ2. Toţi participanţii s-au înregistrat în timp ce rosteau o frază, de șase ori pe zi, timp de două săptămâni. La final, cercetătorii au identificat datorită IA 14 diferenţe de acustică între persoanele cu DZ2 și cele fără. Modelul a reușit să diagnosticheze femeile cu o precizie mai mare. Astfel, a depistat boala la 89% dintre femei și la 86% dintre bărbaţi. Cercetătorii cred că un astfel de model de învăţare automată va scădea în mod drastic costul pentru diagnosticarea persoanelor cu diabet.


Notă autor:

https://www.diabetes.co.uk/news/2023/oct/say-what-ai-can-diagnose-type-2-diabetes-in-10-seconds-from-your-voice.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe