Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

O nouă formă de Mpox, în Congo

de Florentina Ionescu - mai 13 2024
O nouă formă de Mpox, în Congo

O nouă formă de variola maimuței („monkeypox” - Mpox) care este posibil să se transmită cu mai multă ușurință a fost descoperită în Congo, în cea mai mare epidemie de până acum.

Statul Congo se luptă să facă față celei mai mari epidemii de mpox de până acum. Oamenii de știință spun că o nouă formă a bolii a fost detectată într-un oraș de minerit și că aceasta se transmite cu mai multă ușurință de la o persoană la alta, scrie The Associated Press. 

Încă din luna ianuarie Congo a raportat mai mult de 4.500 de cazuri suspecte de mpox și aproape 300 de decese cauzate de boală. Cifrele s-au triplat în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Congo a declarat recent epidemie de mpox pe teritoriul țării și că aceasta este o urgență în ceea ce privește sănătatea populației. 

O analiză a pacienților spitalizați între lunile octombrie și ianuarie în zona Kamituga sugerează că mutațiile genetice apărute în virusul care provoacă mpox sunt rezultatul transmiterii lui continue la oameni. Iar mutațiile se petrec acum într-un oraș unde persoanele intră prea puțin în contact cu animalele sălbatice care transmit în mod natural boala. 

„Suntem acum într-o nouă fază a mpox”, a declarat dr. Placide Mbala-Kingebeni, cercetătorul principal care s-a ocupat de acest studiu. El a mai spus că va înainta cât de curând studiul unui jurnal științific, pentru a fi publicat. 

Leziunile raportate de majoritatea pacienților sunt unele ușoare și sunt pe organele genitale, a spus dr. Placide Mbala-Kingebeni, ceea ce face ca boala să fie mai dificil de diagnosticat. În epidemiile anterioare ale mpox în Africa, leziunile erau în mare parte pe piept, pe mâini și picioare. El a mai declarat că noua formă de mpox pare să aibă o rată mai scăzută de deces. 


Notă autor:

Sursa foto: www.shutterstock.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe