Newsflash
OPINII

Conflictul de interese dintre mediul public și cel privat

de Drd. Rareș Voroneanu - dec. 22 2023
Conflictul de interese dintre mediul public și cel privat

În sistemul sanitar din România au existat multe neînţelegeri în ceea ce privește cumulul activităţii din zona privată cu cea publică, după ce mulţi medici au ales să activeze simultan în cele două medii.

        Ca urmare, în Senat urmează să intre în dezbatere o nouă propunere legislativă care reglementează activitatea profesioniștilor din sectorul medical.

        Documentul ce urmează a fi dezbătut îi vizează pe medicii care își desfășoară activitatea în spitalele de stat și care își obligă pacienţii să apeleze la clinicile cu capital privat cu care acești profesioniști au încheiat un contract individual de muncă, de colaborare sau orice altă formă legală de prestare a serviciilor medicale. În propunerea legislativă se arată că doctorii care procedează astfel ar trebuie să fie sancţionaţi, deoarece încalcă drepturile recunoscute ale pacienţilor.

Ministerul Sănătăţii a mai ridicat această problemă. Însă nu a precizat ce se întâmplă în situaţia în care sănătatea pacientului – scopul actului medical – nu poate fi atinsă în cadrul spitalului public deoarece nu există tehnologia necesară. Fie lipsește un aparat, fie procedura nu este sigură din diverse puncte de vedere și așa mai departe. Acesta este și motivul pentru care a fost întocmit documentul legislativ despre care discutăm.

Condiţionările și presiunile sunt interzise

Expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 și a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii are ca scop interzicerea oricărei forme de „presiune sau de condiţionare de personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare publice pentru a determina pacientul să recurgă la servicii medicale în unităţi sanitare private”.

Același document stabilește că nerespectarea obligaţiei va constitui abatere disciplinară, ceea ce atrage și răspunderea profesionistului din sectorul medical. 

Însă, mai există, în final, o idee pe care doresc să o citez aici: „Precizarea explicită, ca premisă esenţială, a interesului pacientului atunci când se decide traiectoria pentru continuitatea îngrijirilor asigurată prin colaborarea și parteneriatul dintre diferitele unităţi medicale publice și nepublice, spitalicești și ambulatorii, de specialitate sau de medicină generală”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe