Newsflash
REUNIUNI

În atenţia neurologilor: tulburările de mișcare

În atenţia neurologilor: tulburările de mișcare

A 13-a ediţie a Cursului internaţional de tulburări de mișcare a avut loc între 14 și 16 martie. Ca în fiecare an, sesiunea video de cazuri clinice a fost extrem de apreciată și a suscitat ample dezbateri.

Cursul internaţional dedicat tulburărilor de mișcare este o manifestare de tradiţie, iniţiată în 2004 și ajunsă acum la a 13-a ediţie, sub coordonarea prof. dr. Cristian Falup-Pecurariu. Prima ediţie s-a bucurat de participarea profesorului Eduard Tolosa, de la Universitatea din Barcelona. Îmi aduc aminte că a fost un regal știinţific și de aceea, de fiecare dată când am putut participa la aceste cursuri, am făcut-o. 

Desfășurat sub egida Societăţii de Boală Parkinson și Tulburări de Mișcare, a Asociaţiei Pro Neurologia și a Universităţii Transilvania, Brașov, evenimentul știinţific a avut și anul acesta invitaţi de pres­tigiu, experţi din ţară și străinătate. Speakerii invitaţi au tratat subiecte de mare actualitate și importanţă pentru practica clinică.
Colaborarea cu Marea Britanie – London School, King’s College Hospital – s-a făcut simţită și acum, prin participarea unor profesori recunoscuţi internaţional. 

Lucia Batzu, de exemplu, a abordat subtipul colinergic al bolii Parkinson, iar K. Ray Chaudhuri a prezentat terapiile asistate de dispozitiv, cele mai bune practici și recomandări privind foslevodopa/foscarbidopa, barierele gastrointestinale și terapiile transdermice. Ashkan Keyoumars s-a referit la stimularea cerebrală profundă în alte tulburări de mișcare decât boala Parkinson, iar Mubasha Quamar – la genetică, un posibil biomarker în boala Parkinson. Silvia Rota a prezentat sănătatea orală în boala Parkinson, iar Dhaval Trivedi – iniţiativele Uniunii Europene privind predicţia acestei boli folosind inteligenţa artificială (AI).

Tradiţie și inovaţie

Profesorul Fabrizio Stocchi de la Universitatea „La Sapienza” din Roma a vorbit despre dificultatea tratării perioadelor „off” din boala Parkinson. Terapiile inovatoare au fost abordate de Karolina Poplawska Domaszewicz (Polonia), Per Odin (Suedia), Cristian Falup-Pecurariu (România) și Milica Kramberger (Slovenia). Au fost evidenţiate și alte aspecte asociate bolii Parkinson: neuroreabilitarea (Dafin Mureșanu, România), depresia (Petru Ifteni, România), sindromul picioarelor neliniștite (Lucia Muntean, Germania), stimularea profundă cerebrală (Elena Moro, Franţa), disfuncţiile cognitive precoce (Teus van Laar, Ţările de Jos).

Distoniile primare au fost relevate din punct de vedere neuropsihologic de Michele Tinazzi (Italia), îngrijirea pacienţilor cu atrofie multisistem de Alessandra Fanciulli (Austria), tulburările de mișcare ale pacienţilor psihiatrici de Lăcrămioara Perju-Dumbravă (România), iar cele post-accident vascular cerebral de Juho Joutsa (Finlanda). Luiza Spiru (România) a adus speranţă și optimism prin lucrarea ,,Îmbătrânirea sănătoasă și activă în boala Parkinson și alte tulburări motorii”. 

Finalul cursului a fost marcat cum altfel decât prin prelegerea lui Alvaro Sanchez-Ferro (Spania) privind tehnologiile digitale și AI în tulburările de mișcare.
Astfel, subiectele și actualitatea informaţiilor au atins obiectivele acestei ediţii a cursului. Participanţii s-au întors cu noutăţi care vor schimba practica clinică și vor ameliora calitatea vieţii pacienţilor. Felicitări echipei organizatorilor, invitaţilor lectori și participanţilor, dar și sponsorilor care susţin progresul medical. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe