Newsflash
ACTUALITATE Știri

Pierderea mirosului afectează până la 90% dintre pacienții cu Parkinson

de Magdalena Tănăsescu - apr. 11 2024
Pierderea mirosului afectează până la 90% dintre pacienții cu Parkinson

Boala Parkinson este cea mai frecventă tulburare de mișcare neurodegenerativă, afectând peste 7 milioane de persoane la nivel internațional și 72.000 în România.

Pe 11 aprilie este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Bolii Parkinson, tremorul fiind principalul simptom pe care pacienții și aparținătorii îl asociază acestei afecțiuni. 

„Boala Parkinson implică pierderea neuronilor dopaminergici, responsabili cu producția de dopamină. Această pierdere afectează, în principal, funcția creierului de a controla mișcările. Primele semnale apar însă cu ani buni înaintea simptomelor motorii. În momentul în care acestea din urmă încep să se manifeste, vorbim deja de o pierdere de aproximativ 60-70% din neuronii dopaminergici”, afirmă dr. Liviu Cozma, medic neurolog în cadrul Clinicii Neuroaxis. 

Pierderea mirosului (hiposmia) afectează între 70-90% dintre pacienții cu Parkinson și este unul dintre simptomele timpurii ale afecțiunii. Se manifestă cu mulți ani înaintea tulburărilor de mișcare. 

„Pierderea mirosului nu înseamnă, în mod explicit, că un pacient se confruntă cu boala Parkinson, acest simptom fiind comun pentru cei cu patologii nazale cronice sau o potențială consecință a fumatului, a expunerii la produse chimice sau a înaintării în vârstă. Problemele de somn precum insomnia, dar mai ales simptomele asociate unei tulburări comportamentale de somn REM reprezintă, de asemenea, potențiale simptome timpurii ale bolii Parkinson”, se menționează în comunicatul transmis de reprezentanții clinicii.

„Este extrem de important de menționat că terapia medicamentoasă trebuie însoțită de activitate fizică regulată. Exercițiile fizice de intensitate ridicată, realizate de trei ori pe săptămână, pot să îmbunătățească semnificativ capacitățile motorii ale pacienților diagnosticați cu boala Parkinson”, a precizat dr. Liviu Cozma.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe