Newsflash
ACTUALITATE Știri

Marius Nasta: proiect de conștientizare a poluării în bolile respiratorii, prin artă

de Florentina Ionescu - apr. 30 2024
Marius Nasta: proiect de conștientizare a poluării în bolile respiratorii, prin artă

Beatrice Mahler, managerul de la „Marius Nasta”, a comunicat recent rezultatele unui proiect de conștientizare a impactului poluării în bolile respiratorii, realizat prin artă la acest institut.

Un studiu recent realizat în România de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Facultatea de Geografie a Universității din București a evidențiat o legătură între răspândirea tuberculozei și poluarea aerului, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. Mai mult, ultimi anii au adus în atenția publică problema poluării, ca factor de risc care agravează bolile respiratorii și nu numai. 

Citiți și: Institutul „Marius Nasta” îi implică pe studenții de la Arte într-un proiect despre TB 

Conștientizarea impactului pe care poluarea aerului îl are asupra sănătății este esențial pentru demararea de acțiuni concrete de protecție a mediului. 

Ca răspuns la aceste provocări, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în colaborare cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), și-au unit forțele într-un efort comun de atragere a atenției cu privire la riscurile poluării în raport cu sănătatea plămânului. 

Viziune nouă asupra poluării 

Medicii atrag atenția asupra necesității unei calități cât mai bune a aerului drept o condiție esențială pentru o viață cu o sănătate pulmonară optimă pentru fiecare cetățean. Pe lângă studii și informații tehnice, comunicarea prin intermediul artei aduce o nouă viziune asupra acestei problematici extrem de reale și acute cum este poluarea.

Provocarea lansată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei către studenții de la Universitatea Națională de Arte București a beneficiat de concursul a 26 de tineri artiști, coordonați de prof. dr. Cosmin Paulescu, decanul Facultății de Artă Murală. 

Studenții au avut de realizat propuneri având ca obiectiv conștientizarea impactului pe care poluarea îl are în relația cu afecțiunile respiratorii, în mod expres tuberculoza, prin intermediul artei, destinația finală a proiectului fiind realizarea unei picturi murale în curtea Institutului „Marius Nasta”. 

„Fluturele devine pacientul cu tuberculoză”

Proiectul câștigător al inițiativei a fost desemnat printr-un proces de votare online, ce a însumat peste 3.900 de voturi din partea publicului, iar câștigătorul concursului, cu 4.900 de puncte, a fost lucrarea realizată de Theia Catrina Mirodot, studentă în anul I la secția Artă Murală din cadrul UNArte. 

„Tuberculoza și poluarea sunt doua teme negative în care eu am descoperit, și i-am dat o idee prin artă, o latură pozitivă și anume lupta împotriva lor. Proiectul pe care l-am propus inspiră privitorul cu speranță și vindecare. Fluturele este elementul central în cele două părți ale compoziției. El, alături de celelalte vietăți din natură, suferă din cauza poluării. În sens simbolistic, fluturele devine pacientul ce suferă de Tuberculoză și care, treptat, se vindecă. Pentru a reda acest proces de vindecare, am reprezentat vizual fluturele în două ipostaze: în prima se află  într-o bulă și este protejat de medicul care îl ține cu grijă în palme, iar în a doua ipostază fluturele este vindecat și își ia zborul”, a precizat studenta Theia Catrina Mirodot. 

Lucrarea câștigătoare va fi pictată pe una dintre clădirile Institutului Marius Nasta, folosind o vopsea specială care are calitatea de a purifica aerul, utilizând o tehnologie inovatoare de vopsire ce transformă poluanții nocivi din aer în compuși inofensivi, contribuind la un mediu mai curat și mai sănătos. 

Studenta Theia Catrina Mirodot, împreună cu o echipă formată din alți cinci colegi studenți, precum și un asistent universitar, vor începe lucrările la pictura murală după vacanța de Paște, cu sprijinul unor coordonatori experimentați în artă urbană ai ZidArt. 

„Proiectul inițiat de Institutul «Marius Nasta» nu se oprește la realizarea acestei lucrări, deoarece ne dorim conștientizarea cât mai largă a impactului poluării asupra aerului pe care-l respirăm împreună, în unele din cele mai poluate orașe ale României, care au și o incidență crescută a tuberculozei”, au transmis reprezentanții unității sanitare. 

Astfel, imaginea câștigătoare va fi vizibilă și în București, Iași, Craiova. 

Prin acest proiect, dar și în urma unei donații recente, care acoperă nevoile pentru echipamente de diagnosticare a tuberculozei din România pentru un an, Biroul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății din România își reia angajamentul de a reduce povara tuberculozei în România, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe