Newsflash
OPINII

Un an ca niciun altul

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - dec. 24 2020
Un an ca niciun altul

Cum va fi văzut anul 2020 în 2030 sau chiar în 2035? Ce va fi însemnat el pentru evoluţia omenirii dincolo de neplăcerile curente? Care vor fi amprentele lăsate în medicină în general, și în medicina românească în special? Va fi o balanţă negativă sau pozitivă la final?

Îmi imaginez o seamă de modificări de ordin general: modificarea obiceiurilor și a relaţiilor la locul de muncă, transformarea parţial ireversibilă a conferinţelor sau a întâlnirilor de afaceri, schimbări la nivel imobiliar (deopotrivă clădiri de birouri și locuinţe), poate modificări în turism către o centralitate locală.

        Care va fi impactul asupra generaţiei școlii online forţate de împrejurări? Vor fi acești copii mai prost pregătiţi sau se vor activa resorturi invizibile în dezvoltarea umană, care în mod normal ar fi fost suprimate de programul de școală? Se va fi reformat școala în vreun fel, forţată fiind să caute soluţii pe care nu le-ar fi imaginat nicicând în modul funcţionării de rutină? Câţi ani va dura și ce impact va avea accelerarea digitalizării în actul administrativ?

Gafe și performanţe istorice

        În plan medical, la nivel global au fost deopotrivă gafe și performanţe istorice. Dacă se vor dovedi salvatoare, realizarea vaccinurilor în mai puţin de un an va marca istoria medicinei poate la fel de mult ca descoperirea primului antibiotic. În caz contrar, dacă se va dovedi a fi un insucces sau, și mai rău, dacă în mod paradoxal vor apărea reacţii adverse serioase și neașteptate la distanţă, probabil că medicina va intra într-o zonă de mare neîncredere.

        După multiple bâlbâieli de comunicare și administrative la nivel global, medicina alopată este sub reflectoarele umanităţii mai mult decât oricând. Cât de mare va fi nota plătită de toate victimele colaterale acestei isterii mondiale?

Întrebări punctuale

        La nivel local sunt alte întrebări. Cât de mult a accelerat adoptarea de către sistemul medical a impunerii și respectării de circuite? Cât de mult va fi grăbit acceptarea faptului că avem o infrastructură medicală rămasă în urmă cu decade întregi și demararea de pași concreţi în vederea corecţiei acestui neajuns? Cum va fi supravieţuit expunerii la stres și epuizare fizică și psihică un întreg corp medical aflat în sfera urgenţelor și a tratării pacienţilor suferinzi de COVID-19? Care va fi costul? Va ieși mai curat (mai puţin corupt) sistemul de sănătate din această criză sau dimpotrivă? Vom avea mai multă sau mai puţină încredere în sistemul de sănătate din România?

        Doar timpul va răspunde acestor întrebări, însă răspunsurile depind de ce face azi fiecare dintre cei responsabili. Cu ceva loc de arbitraj rămas totuși hazardului. Vom vedea. Până atunci, să luăm ceea ce ne-a relevat bun acest an, a cărui turnură nu a fost anticipată de nimeni, și să rămânem pozitivi și deschiși oricăror surprize care ne vor fi pregătite în 2021. Mentalitatea deschisă ar putea fi marele și silenţiosul câștig al acestei tragedii.

Un gând pios celor părăsiţi de oameni dragi în acest an, fie în urma infectării cu coronavirus, fie din cauza insuficienţei sistemului în această perioadă critică. Sărbători pe cât de frumoase posibil în condiţiile date și speranţa pentru un an nou cu vești mai bune!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe