Newsflash
Știri

Studiu: efectele pandemiei de COVID-19 asupra vârstnicilor din România

de Florentina Ionescu - iun. 9 2022
Studiu: efectele pandemiei de COVID-19 asupra vârstnicilor din România

Primul studiu post-pandemie COVID-19 realizat în rândul vârstnicilor arată că femeile sunt mai predispuse la boală decât bărbații.

Concluziile studiului „Evaluarea stării fizico-emoționale, post-pandemie, în rândul seniorilor din România” au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei mese rotunde. 

La acest eveniment au participat medici, academicieni, specialiști în gerontologie și reprezentanți ai instituțiilor publice din cadrul Guvernului, precum și ONG-uri și asociații, implicate în activități care sprijină îmbătrânirea activă.

Printre invitați s-au numărat: Cristian Vasilcoiu - Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Doina Pârcălabu - Secretar de Stat, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Iulian Stănescu - cercetator, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, dr. Marius Geantă - Prședinte Centrul pentru Inovație în Medicină, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

pandemie depresie varstnici risc simptome depresive

Studiul a fost realizat în parteneriat cu Asociația „Institutul pentru Îmbătrânire Activă” și Centrul Medical Dr. Furtună Dan, de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), în perioada aprilie-mai 2022, pe un eșantion de 1.200 de respondenți, rezidenți în România, atât în mediul urban, cât și rural, cu vârste de peste 50 de ani. Marja de eroare este de +/- 2,8%. 

„Prin acest studiu ne-am propus evaluarea stării socio-emoționale și de sănătate a vârstnicilor, precum și obținerea unor date despre accesul acestora la servicii medicale și la servicii media de informare, în timpul pandemiei de COVID-19. Studiul este valoros prin unicitatea sa, fiind singurul studiu certificat despre evaluarea efectelor pandemiei în rândul seniorilor, dar și prin valoarea datelor obținute, care pot fi utilizate în dezvoltarea unor proiecte noi sau generarea unor politici publice pentru seniori”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, manager de proiect, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu.

CONCLUZIILE STUDIULUI

Evaluarea stării de sănătate a urmărit:

Gradul de afectare în functie de gen prin modul de infectare, forma dezvoltată și recuperarea după boală

Concluzie: femeile au fost mai predispuse la prima infecție decât bărbații, 82% față de 79%, dar recurența bolii a fost mai mare la bărbați.

Boala a avut o prevalență mai mare în rândul cardiacilor decât a altor boli cronice, 38% dintre femeile cu boli cronice erau cardiace, spre deosebire de 8%, în rândul femeilor obeze. Simptomele au fost, în mare parte, aceleași, atât în rândul femeilor cât și al bărbaților, mai puțin pierderea gustului și a mirosului, care a apărut, cu un procent de 5 % mai mare, în rândul bărbaților. Între pacienții care au manifestat forme severe ale bolii, prevalența a fost mai mare cu 3% în rândul femeilor.

Tendința de a consuma antibiotice fără recomandarea medicului

Concluzie: 69% dintre vârstnici nu iau antibiotice fără prescripție medicală, iar, în cazul unei probleme medicale, 82% preferă consultul medical, în vederea unei prescripții.

Accesul la servicii medicale și la îngrijire

Concluzie: Vârstnicii au continuat să meargă la medic în timpul pandemiei, au luat tratament pentru bolile cronice și au recoltat analize. 37% au mers la medic de 2-3 ori pe an, iar 17% nu au mers deloc.

Evaluarea statusului emoțional a urmărit:

Dinamica relațiilor interumane în pandemie

Concluzie: Pentru 18% dintre vârstnici, izolarea a fost principala schimbare produsă de pandemie, iar 20% au continuat să se întâlnească cu prietenii de câteva ori pe lună.

Gradul de afectare pshihică în funcție de gen

Concluzie: 40% dintre bărbați și 37% dintre femei au fost foarte puțin afectați de pandemie si un procent egal de 7% s-au declarat foarte afectați de pandemie.

Accesul la mijloace media de informare a urmarit:

Canalele și mijloacele media utilizate de vârstnici

Concluzie: 94% dintre respondenți utilizează TV, 37 % utilizează și radio, 28% internet.

Ce gen de canal media conferă încredere ridicată vârstnicilor

Concluzie: 94% prefer TV, în timp ce doar 20% se informează din social media. În ceea ce privește social media, femeile accesează mai mult acest canal, cu 7% mai mult față de bărbați.

Proporțiile scad considerabil, în funcție de grupa de vârstă, 27% din categoria 50-65 ani accesează rețele de socializare, în timp ce doar 6% din categoria de vârstă de peste 65 de ani accesează canale de social media.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe