Newsflash
Internaționale

10 mai, Ziua mondială de luptă împotriva lupusului

de L. Budin - mai 10 2022
10 mai, Ziua mondială de luptă împotriva lupusului

Ziua mondială este susţinută de Federaţia Mondială Lupus, o coaliţie de organizaţii de pacienţi care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii la celor afectați de această boală cronică autoimună.

Ziua internaţională de luptă împotriva lupusului este marcată pe 10 mai, pentru conștientizarea, la nivel mondial, a acestei afecțiuni şi pentru acordarea de sprijin celor afectaţi şi familiilor acestora, arată worldlupusfederation.org şi worldlupusday.org, preluate de Agerpres.

zi-lupus
Sursă foto: Facebook World Lupus Federation

 

Lupusul este o boală cronică autoimună care poate afecta orice parte a corpului (piele, articulaţii, organe). Pentru diagnosticare, specialiştii estimează că este nevoie, în medie, de patru ani, şi de consultarea a trei medici diferiţi.

Lupusul este dificil de diagnosticat, fiindcă prezintă simptome care pot fi confundate cu cele ale altor afecţiuni, care variază de la un pacient la altul şi pot suferi modificări în timp.

Din cauza complicaţiilor cardiace şi renale pe care le poate genera, precum şi pentru faptul că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% din pacienţii cu lupus mor în decurs de 15 ani de la diagnosticare, arată Lupus Foundation of America.

La nivel mondial, peste 5 milioane de oameni suferă de această boală. Femeile sunt mai predispuse, dar şi bărbaţii, copiii şi adolescenţii sunt afectaţi; această afecţiune apare în intervalul 15-44 de ani.

Organizaţii internaţionale desfăşoară la nivel global manifestări prin care cer sprijin în vederea finanţării cercetării medicale și recunoaşterea lupusului ca o problemă importantă de sănătate publică.

În contextul pandemiei, în urma unui sondaj global al Federaţiei Mondiale Lupus, s-a constat că circa jumătate dintre cei chestionaţi au înregistrat o scădere a accesului la asistenţă medicală, mai mult de o treime nu au putut accesa vaccinul COVID-19 mai devreme decât populaţia generală, iar 10% din cei chestionaţi au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 - cu mult peste media globală a cazurilor confirmate.

OMS: decesele COVID în lume sunt de trei ori mai mari decât cele raportate oficial

Ziua Mondială a Astmului: În România boala este subdiagnosticată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe