Gigantul Facebook a anunțat că echipa sa lucrează la fastMRI, o formă de inteligență artificială sporită pentru aparatele care utilizează imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).
Anunțul a fost făcut de compania Facebook pe blogul său. Se precizează că echipa de cercetători (care se ocupă de inteligența artificală) din cadrul companiei a lucrat îndeaproape cu radiologii de la NYU Langone Health pentru a crea un sistem bazat pe inteligența artificială care poate accelera viteza aparatelor de imagistica prin rezonanță magnetică.
Potrivit medicalxpress.com, o lucrare de cercetare scrisă de echipa de oameni de știință descrie noua tehnologie. Lucrarea urmează a fi publicată în jurnalul „American Journal of Roentgenology”.
Pentru că investigațiile medicale ce folosesc imagistica prin rezonanță magnetică sunt detestate de pacienți, pentru că în timpul procedurilor aceștia trebuie să stea închiși într-un tub, în efortul de a grăbi procedura, cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a scurta dramatic acest proces. Facebook pretinde că procedul durează de patru ori mai puțin.
Noul sistem este intitulat fastMRI și funcționează aproape în același mod ca și alte sisteme bazate pe inteligența artificială. Sistemul este mai întâi antrenat și pregătit pe sute sau mii de rezultate ale investigațiilor IRM, pe diferite părți ale corpului uman, pentru ca astfel să învețe cum arată un film radiologic în cazul IRM.
Apoi sistemul este folosit împreună cu software-ul de scanare în aparatul de IRM, pentru a construi un film radiologic de imagistică prin rezonanță magnetică. În esență, informațiile pe care sistemul le prezice vor fi în cele din urmă introduse în imagine.
Echipa de cercetători, potrivit sursei citate, a testat sistemul și a avut la dispoziție radiologi cu o vastă experiență pentru a compara imaginile de la investigații făcute la genunchi (din metoda IRM tradițională) cu imaginile care au fost accelerate prin folosirea tehnologiei fastMRI.
Reprezentanții Facebook pretind că medicii radiologi nu au putut să facă diferența între imaginile obișnuite de la IRM de cele care au fost create cu ajutorul noii tehnologii. Acest lucru i-a făcut să descrie rezultatul ca fiind interșanjabil.
Mai mult, compania Facebook spune că noua tehnologie le-a permis oamenilor de știință să creeze filme radiologice de IRM în aproximativ 15 minute, adică într-un timp mai scurt cu 75%.
Sursa foto: pixabay.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe